pondělí 21. září 2015

Podzim, Zima & Noc


...aneb další obrázkové příběhy od Rotraut Susanne Bernerové do sbírky .
Na jaře jsem Bobanovi kupovala Jaro a Léto a psala o nich tady a teď, když dotiskli další, jsem koupila i ten zbytek - Podzim, Zima a novinku Noc. Knihy opět znázorňují dětem již známá prostřední z předchozích knih - rodinný dům, statek, nádraží, kulturní centrum, náměstí, obchodní dům a park.
Kdybych měla říct, která z nich se mi líbí nejvíc, tak je to trochu paradoxně Noc. Je totiž taková tajemná. A to nejen pro děti. Člověk si až při povídání o obrázcích uvědomí, co všechno se vlastně v noci děje, i když to je tak přirozené. Děti z toho mají ale oči navrch hlavy. Také mě potěšilo, že kniha znázorňuje například noční čtení a spaní dětí v knihovně, nocování na zahradě ve stanu a nebo spaní na balkoně, zkrátka věci, které by každé dítě mělo jednou zažít.  Navíc tam je znázorněna spousta "komických" situací. 





Podzim je asi druhý nejoblíbenější těsně po Létu (ve kterém je postav a díky tomu i příběhů asi nejvíc), i když mu docela šlape na paty. Pouštění draků, lampiony, dýně, odlétání ptáků do teplých krajin, to má zkrátka svoje kouzlo. I to spadané listí a vše kolem je takové zajímavější než třeba rozkvetlé stromy na jaře (i když je to velká romantika). Z lampionového průvodu jsem doslova nadšená. Lampiony doma máme, tak už aspoň Boban ví a vidí, k čemu jsou dobré. Jediné, co jsem tam nenašla, je houbaření. Ale to bude nejspíš tím, že to je výhrada snad jen Čechů a pár severských zemí. A kniha je opět dotažená do nejmenšího detailu. Mě například pobavil detail chránícího se cestujícího před svým kašlajícím kamarádem.




Jednoznačně nejslabší je pro mě ovšem Zima. Chybí mi tam oslava Vánoc jako takových. Třeba tam vůbec není zobrazena rodina u vánočního stromečku, což je pro mě "gró" Vánoc a vyvrcholením zimy. Zato Santa na motorce tam nechybí:/ Aspoň, že to bruslení na rybníku a běžkování tam je:)  




Znáte tyhle knížky? A která se nejvíc líbí vám ?

6 komentářů:

  1. Máme všechny, už jsem o nich taky psala na blogu, a taky se mi nejvíc líbí Noc. Možná i proto, že je nejnovější a nejmíň okoukaná :-) Pořád váhám i nad tou Svojtkovskou Co se děje v noci. Mám ji prohlídnutou, klukům by se líbila okýnka, ale jinak teda této nesahá ani po paty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vim, ja jsem to cetla:) Presne, Noc od Svojtky je slaby odvar, ale zase tam jsou ty okynka a zvirata. A je to hezci prebal a zpracovani knihy vubec (to spis pro me:)).

      Vymazat
  2. Ahoj Peti, knížky neznám, ale vypadají super - děkuju za tip, Vánoce se blíží.. ;) Ta noc vypadá fakt zajímavě, originálně :) K*

    OdpovědětVymazat
  3. ...už jako malé dítě jsem tento styl knížek milovala...knížek plných obrázků a vjemů, kde se děje tolik věcí najednou ...Krása... A já po letech o těchto maličkostech píši ve své knize Máma...Věrka
    http://knihamama.simplesite.com

    OdpovědětVymazat
  4. Nám se ještě líbí Jedeme, jedeme a Nakupujeme, obě od Libora Páva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujiza tip. Knížky vypadají dobře. Ilustrace jsou vtipné:)

      Vymazat