čtvrtek 22. října 2015

Hruškový koláč


Další podzimní koláč. Dýně, mrkev a hrušky jsou pro něj typické. 
Já mám nejraději tvrdé zelené hrušky. Ty žluté a moučné mi vůbec nechutnají. A tak je celkem jasné, ze kterých jsem koláč připravovala, i když pro mnohé z vás bude lepší ho dělat právě z těch měkkých žlutých, které se v něm krásně "rozloží".  Zelené totiž budou v koláči ještě trochu chroupat, resp. budou tak nějak " na skus", což má ne každý rád.

 A teď k receptu. Na výrobu (formu 24 cm) budete potřebovat:
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
100 g krupicového cukru
1 lžíci vlažné vody
1 lžíce rostlinného oleje
100 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 hrušky
cca hrst sekaných ořechů (vlašské nebo mandle)
1 lžička skořice
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku s práškem do pečiva. Vznikne trochu tužší těsto. Nakonec lehce zapracujeme sníh, který dodá těstu vláčnost. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané koláčové formy, poklademe plátky hrušek, posypte skořicí a nasekanými ořechy. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme dorůžova cca 30min. na 180 °C .

 A pokud by se vám tenhle hruškový nezamlouval, mám tu ještě další dva .... tady a tady.

Jinak ještě stále probíhá hlasování o Blogerku roku. Pokud jste ještě nedali svůj hlas a můj blog se vám líbí, hlasovat je pro něj možno zde. Děkuji:)

8 komentářů:

  1. Som sa nakopla a išla tiež upiecť koláč, síce jabľčkový, ale inšpirovaný tebou a ďalšími šikulkami na blogoch:-)
    Pekne si to nafotila, niekde vonku na terase ?
    papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Alenka. Fotila jsem venku pod pergolou, potom, co jsem uklidila vsechno harampádí a udělala si tam místečko na focení:) Jablecne kolace jsou stejne nejvetsi klasika. Taky hodne cerpam recepty z food blogu.

      Vymazat
    2. Však to fotenie je na niečo dobré, vyhádžeme čo netreba a ukáže sa , že to prázdno si zaslúžime v domácnosti :-)...teším sa ako vyhádžem drevárku a v podkroví nahromadené harampádi.
      Jabĺčka som podľa inšpirácie urobila na masle, karameli, so škoricou a smotanou, ani som nevedela, že karamel to tak zahustí...a šup na závinové, kupované cesto, posypať a šup upiecť. Taká som ja gazdiná, mám rada tie kupované závinové cestá.
      Pekné dni ti prajem ty moja obľúbená ,, indiánska,, krásavica .-)

      Vymazat
  2. ahoj cermi, mnaaaaaaaaam:))) ale my vime, ze jsi kuchticka největší:) jediny, co mi trochu kazi chut je ten brectan:) je jedovatej:)) vim, ze na foceni je super, ale vždycky si vzpomenu na přírodovědu a jedovaty brectan:)))) Katrin:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja vim, ze je jedovvatej:) Ale je to jen dekorace. Neboj, nejedli jsme ho:) Dik za nakouknuti...

      Vymazat
  3. Krásne naservírované a nafotené - aj s brečtanom, však nie je do koláča nakrájaný. Inak keď sa nechajú zelené hrušky odstáť, dozrejú tiež domäkka, je to tzv. konzumná zrelosť. Hlavne neskoré jesenné a zimné hrušky sa oberajú tvrdé a počas uskladnenia postupne mäknú. Nie všetky sú múčne, záleží od sorty. ;-)
    L

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za komentar:) Je to tak, ze i ty zelene zmeknou. To se mi ale doma nikdy nestane, protoze je snim driv, nez k tomu dojde:)

      Vymazat