čtvrtek 1. října 2015

Mrkvový dort s polevou

 

Pekla jsem ho poprvé, i když jsem ho ochutnala už mockrát. A vždy jsem ho upéct chtěla. Nikdy k tomu ale nedošlo. Až včera. Je to asi i tím, že mrkev mám nejraději čerstvou a když jsme neměli děti, tak jsem zase tak často nepekla. A když už, tak to bylo vždy něco osvědčeného. A protože mrkev je zdravá, včera jsem ho klukům upekla. Zbylo mi jí totiž dost po výrobě příkrmů:)
Mrkvový koláč patří k podzimu stejně jako ten dýňový. Navíc je v něm skořice a jeho chuť už mi strašně připomíná blížící se Vánoce. 
Receptů je všude mraky a skoro všechny jsou stejné nebo hodně podobné.

Já ho pekla podle tohoto receptu:
175 g krupicového cukru (ideálně třtinového)
175 ml slunečnicového oleje
3 velká vejce
140 g najemno nastrouhané mrkve (cca 3 středně velké mrkve)
100 g sekaných mandlí
kůra z jednoho pomeranče
175 g hladké mouky
1, 5 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžička skořice
(příp. trochu muškátového oříšku)
Na polevu:
175 g moučkového cukru
2  lžíce pomerančové šťávy
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Metličkou vyšlehejte cukr s vejci a olejem. Přidejte nastrouhanou mrkev, sekané mandle a kůru z pomeranče. Nakonec přimíchejte mouku, prdopeč, sodu a skořici. Můžete přidat i nastrouhaný muškátový oříšek, pokud máte. Vše řádně promíchejte a směs přelijte do dortové formy a pečte 45 min.  Polevu vytvořte z dvou lžic pomerančové šťávy a do ní přimíchejte moučkový cukr. Konzistence by měla být tužší, něco jako tuhá smetana. Vzniklou směsí přelijte vychladlý dort.
 
Koláč mi tak trochu připomíná perník. Cukerné polevy moc nemusím, ale jednou za čas si jí ráda dám. Myslím, že když tenhle koláč uděláte třeba s jablky místo mrkve, bude stejně dobrý.
Pečete doma taky mrkvové koláče?

11 komentářů:

  1. Dík, si mi ju pripomenula, budeme ju robiť...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja na nej kazdy rok zapomnela, tak az letos. Priste ho ale udelam bez polevy. Je vlacny dost i bez ni...

      Vymazat
  2. Jůů, ten je krásně vyfocený! Jedem na něm už asi 14 dní, recept mám podobný, jen krém dělám z Lučiny, cukru a citronu a není vůbec špatný ani s ušlehanou neslazenou šlehačkou... :-). Krásný podzim přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tip na lucinu. Vyzkousim. My na nem asi taky chvili pojedem:)

      Vymazat
  3. Občas někam mrkev přihodím.
    Tenhle je tak lákavě nafocen :-) musim vyzkoušet. Díky za recept. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Evi:) Ja mrkev moc neprihazuju, protoze ji vzdy driv snim syrovou (nebo z ni udelam prikrmy) :) Hrozne mi chutna.

      Vymazat
  4. Vyzera uzastne, krasne, chutne, zdravo.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky podzimně ozdoben. Krásná fotka.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera! Nádhera!! Hlavně ta koláž na fotku. Jsi ohromná!

    OdpovědětVymazat
  7. Včera jsem ho zkoušela a je úplně luxusní; )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak super, to mam velkou radost, ze se v praxi ujal a ze chutnal (a to nejen u nas). Dekuju MOC za komentar :)

      Vymazat