středa 25. listopadu 2015

Adventní kalendář


Přesně za měsíc tu jsou Vánoce. Ale ještě předtím začnou děti rozbalovat svoje adventní kalendáře.
Dětský adventní kalendář dělám letos poprvé. Vloni byl Bobík ještě malý na to, aby vůbec pochopil jeho smysl. Ale letos, to už je jiný level:)
Už od září jsem přemýšlela, co všechno bude obsahovat. Nejdřív jsem mu chtěla udělat takový mišmaš, a tak jsem postupně sbírala materiál. Chtěla jsem mu nadělit mini leporela, razítka, magnetky, zvířátka, minipastelky a taky pár mňamek, které většinou nekupujeme (u nás se spíš peče). To vše jsem plánovala zavěsit na konár:) Ale pak jsem si řekla, že tuhle různorodou variantu nechám, až bude Bobík starší a využiju toho, že má teď strašně rád Krtečka. Takže jsem půlku věcí zase porozbalovala, schovala a větev dala dál schnout pod pergolu.
A to všechno proto, že jsem objevila krásnou magnetickou knížku s Krtečkem a rázem bylo rozhodnuto. Boban totiž Krtka zbožňuje. Máme stažených všech snad 54 dílů a každý den chce aspoň jeden vidět. Ale zpět ke knize.

Knížka obsahuje 24 magnetků, takže první Bobík dostane knížku a pak bude dostávat jeden magnetek a bude hledat v knížce, kam patří. 





Každý magnetek jsem zabalila do papíru, nalepila na něj číslo a pověsila na větvičku 
chvojí. 
  

Když jsem tuhle knížku kupovala, hned jsem přibrala ještě knihy s minileporely a jednu magnetickou vláčkovou, na příští rok. To už totiž budu dělat kalendáře pro oba kluky, tak bude potřeba trochu víc materiálu. 

Jinak variant dětských adventních kalendářů je strašná spousta a já si je sem vypíšu, abych se k nim mohla příští rok vrátit. Třeba někoho z vás inspirují.

1. Leporela - tak jako já můžete koupit několik leporelo-knih a z nich pak poskládat kalendář. Hezké leporelo knihy jsou například tyto: Malá knihovnička (ve variantě pro holky, pro kluky), Truhlička na první slovíčka, Truhlička plná povoláníA nebo si jednoduše Adventní leporelo kalendář kupte. 
2. Razítka - další variantou je koupit třeba dvě sady razítek a každý den obdarovávat dítko jedním razítkem. Na Štědrý den si pak společně můžete narazítkovat a vybarvit krásný obrázek.
3. Puzzle - puzzlíky buď koupíte, ale o to hezčí bude, když si vytisknete a zalaminujete třeba vaši rodinnou fotku nebo oblíbenou pohádkovou postavu a tu postupně sestavujete
4. Lego hračky - každý balíček může obsahovat jedno lego zvířátko nebo panáčka (na aukru se dají postavičky a zvířátka pořídit za pár kaček)
5. Úkoly - tahle forma se mi líbí moc, ale je to spíš pro trošku starší děti než ty moje. Pro každý den jeden zajímavý úkol, ať už to je třeba napsat dopis Ježíškovi, naučit se vánoční/ mikulášskou říkanku, nasypat krmení ptáčkům, postavit sněhuláka, zapálit další adventní svíčku apod.
6. Jogurt s vánočním překvapením - a nebo udělat adventní kalendář zdravě a s dárkem zároveň. Zrovna včera jsem si prohlížela leták jednoho hypermarketu a všimla jsem si tam jogurtů s dárkem/ vánočními postavičkami. Takže jeden jogurt denně a dáreček k tomu. A doma si pak udělat takové vánoční městečko.

Jaký je ten váš adventní kalendář? Vyrábíte ho doma nebo kupujete?

5 komentářů:

  1. To je super nápad, Bobíček se má. Pro kluky mám připravená právě razítka, jen ještě nevím, jak je zabalím, na těch větví je to i hezká dekorace ;-), užijte si s kloučkama nádherný předvánoční čas, Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Market. Razitka jsou take super ! Vy si take uzijte krasne Vanoce a dekuju za navstevu:)

      Vymazat
  2. Péťo, máš to pěkné! Nepamatuješ si náhodou, co to bylo za jogurty? Ony jsou ty s postavičkami a překvapením většinou dost šíleného složení :(, tak bych na to případně koukla. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrej, je to primo nejaka privátka Albertu - jmenuje se to Jogurt s prekvapenim a jsou tam snehulaci, sobici a ja nevim co jeste... Je to ted v aktualnim letaku. Ale kvalitou nevim. Ja tyhle typy jogurtu nekupuju. My jedem vetsinou ve smetanovych klasickych.

      Vymazat
  3. Máš to moc hezké, Bobík bude mít určitě velkou radost :-)

    OdpovědětVymazat