Dělám je každý rok a vždy je musím schovat, abych je do Vánoc nesnědla. Lanýže neboli truffles.
Je to úplně primitivní nepečené cukroví. Ale tak božsky chutná.
Milovníkům čokolády obzvláště.
Potřebujete na ně (na cca 50 ks) totiž jen:
300 g kvalitní hořké čokolády
200 ml smetana ke šlehání (30 až 40 % tuku)
50 g máslo
na obalení : kakao, sekané mandle/ořechy, kokos
na obalení : kakao, sekané mandle/ořechy, kokos
Smetanu s máslem svařte s čokoládou nalámanou na kousíčky dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Nechte vychladnout a poté zatuhnout, nejlépe přes noc v lednici, minimálně však 6-8 hodin. Poté tvarujte kuličky nebo nepravidelné tvary, které obalujte v kakau, sekaných mandlích (či jiných ořechách) nebo kokosu. Skladujte je v lednici !
Pozor: Hmota se v rukách velmi rychle rozpouští, takže je potřeba pracovat velmi rychle
Správné lanýže by neměly být pravidelné (spíš takové patvary), ale pokud máte rádi pravidelnost, můžete na tvarování použít například kulaté vykrajovátko na ovoce. Tolik se nezašpiníte a tvar kuliček bude dokonalý.
Ideální jsou i na různé oslavy apod. Vypadají efektně a jsou hotové za pár minut.
Znáte ? Děláte je na Vánoce nebo i přes rok ?
Ještě jsem je nedělala, ale mám chuť je teď hned vyzkoušet ☺
OdpovědětVymazatDěkuji za recept, M.
Je to fakt děsně jednoduché, proto je taky dělám:)) A i na pohled vypadají dobře.
VymazatÁno, áno, dcéra ich robila prvý krát, mladí mi pečú tento rok zatiaľ sami, sú výborné, zatiaľ pečú výborne všetko.
OdpovědětVymazatDočkala som sa, ale tak ako sa všade ironizuje, že až pred ich tridsiatkou !
Ali, hlavně, že jsi se dočkala, to je nejdůležitější ! Ty se ale mááááš:)
VymazatJdu na ně! Bomba a díky za tip na rychlé a nové kousky :-)
OdpovědětVymazatDíky, Jani. Jojo, rychlost, to je pro mě nejdůležitější. Nerada se s něčím patlám půl dne:)
VymazatRýchle recepty, nepečené, úplne zbožňujem. Vyskúšam aj s bielou čokoládou. Hoci to už potom nebudú lanýžky, ale nevadí...
OdpovědětVymazatAle budou, dají se dělat i z bílé i mléčné čokolády. Akorát hmota nebude tak tuhá, takže se s ní bude hůře pracovat. Možná by stálo za to do ní nějaký ten nadrcený ořech přimíchat, aby při tvoření lépe držela a nebo dát hmotu do mrazáku.
VymazatVím, že to sem nepatří, ale nevyštrachla byste ještě návod na výrobu stromečků, co jste dělala loni? http://homestylecz.blogspot.cz/2014/12/last-minute-stromecky.html#comment-form PROSIM, PROSIM. :)
OdpovědětVymazatEli,v clanku je tam primo na ne proklik (jen nebyl zvyrazneny). Jinak je navod zde: http://designoform.com/crafts/diy-paper-tree-tutorial/
OdpovědětVymazatJežišmarjá, to jsem vůbec neměla vidět! Vypadají božsky, jistě i tak chutnají. A máš to krásně nafocené :-)
OdpovědětVymazatMoc moc děkuju, nějak jsem si toho prokliku nevšimla. :)
OdpovědětVymazat