čtvrtek 25. února 2016

Vláčný ČOKOLÁDOVÝ DORT


Tak konečně zase nějaký recept. Teď, před Velikonocemi, jich snad bude víc.
Nedávno jsme měly takový holčičí sraz ku příležitosti narozenin jedné z nás. Je to každoroční akce, kterou holky, teda spíš dámy, pořádají už několik let. Jsou to všechno starousedlice. Je to taková super akce, kde se věští (máme skvělou kamarádku, která se astrologii, kartám, numerologii a všemu možnému věnuje víc než dvacet let) a dělají se různé rituály a samozřejmě probereme všechno možný. Všechny věříme v určité nadpřirozeno, i když každá trochu jinak. A navíc se to vše koná u mé sousedky, takže tam můžu doklopýtat v pantoflích a bez bundy:)
A tak jsem, mimo jiné, oslavenkyni upekla čokoládový dort. Ten totiž chutná každému. Šla jsem trochu do risku, protože jsem ho ještě předtím nikdy nedělala, ale na obrázku vypadal skvěle, tak jsem to riskla.
Jenže recept ve finále vůbec neodpovídal obrázku a když jsem druhý den pátrala proč, zjistila jsem, že si ho někdo, kdo ho na web dával, tak trochu upravil podle sebe oproti původnímu zdroji. Ale původní zdroj měl recept zase na hodně malý korpus, takže proto asi. No, nebudu to zdržovat. Recept, podle kterého jsem pekla, je ZDE a původní zdroj, kterému odpovídá obrázek ZDE (je tam zmíněn dole, ale někdo by si toho možná ani nevšiml) .
Já se držela prvního receptu a použila klasickou velikost formy 24 cm. Měl výšku tak 7-8 cm. Za mě doporučuji udělat polevy, resp. té vrchní vrstvy čoko krému, aspoň jednou tolik, protože jinak ji budete mít tolik, jako já a neudělá se vám tam tak vysoká vrchní čokoládová vrstva jako na obrázku. Ale vzhledem k tomu, že všem chutnal (to ony by mi to řekly, kdyby ne), tak ho ráda nasdílím.  Upravené množství na čoko krém bych volila takto:

250 g tmavé čokolády
300 ml smetany na šlehání




A ještě doplním, že vyšlehání toho vrchního krému trvá tak 10 minut. Já šlehala jen pět, protože jsem chtěla mít efekt ztékajícího krému po stranách, ale jak vidíte, není to úplně dokonalé (alespoň podle mě). Pokud mít takový efekt nechcete, polevou bych polévala dort upevněný do formy, aby se vám ta horní vrstva neroztekla okolo a byla tím pádem vyšší. I když, mě se udělala vrstva i bez upevnění ve formě, akorát byla tenčí než na obrázku. Každopádně dort dejte určitě vychladit na min. dvě hodiny do lednice, ať vám vrstva pěkně zatuhne.

Bohužel nemám fotku řezu, protože jsem si na party nevzala foťák a dostupné fotky nebyly v takové kvalitě, že by šly publikovat na blogu. 

Dort je dobrý, vláčný, a to i druhý den (možná i déle, to ale nevím stopro, nezbylo:)). Věřím, že vám bude chutnat stejně jako nám. A určitě použijte to větší množství polevy !!!

7 komentářů:

  1. čokoládové milujem a tento vyzerá dokonalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DIky, Biba. Vsak ty mas na blogu jeste lepsi pochoutky :)

      Vymazat
  2. Hm, jsem mela dnes prvne na blogy a pak teprve delat dort, jsem to udelala ale presne obracene. Take se o jeden pokousim:-).Vypada fajn, tak snad priste. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Podľa mňa vyzera úžasne.
    Petra, Picasa študujem, ešte mi to nejde ako má. čo sa mi podarí, tak to náhodou, potrebujem na to viac casu, ktory teraz nemam. Dakujem za pomoc.

    OdpovědětVymazat