pondělí 14. března 2016

První velikonoční


Velikonoce u nás doma máme už od minulého týdne a zatím jen na okně v obýváku a v kuchyni. Na okně věneček, hliněná keramická vajíčka a narcisky. Věnečky je nejlepší motat z březových větviček. Větvičky jsou ohebné, dobře se s nimi manipuluje a nerozplétají se. A jsou i takové něžnější, jemnější než třeba ty z břečťanu. A navíc jim jehnědy dodají na zajímavosti.


Věnec jsem doplnila jen nebarvenými vyfouklými vejci a skořápkami vajec. Mašli jsem udělala z lýka a bílé papírové stužky. A k tomu jsem tam píchla březovou kůru, kterou jsem našla ve svých zásobách, které skladuji pod pergolou a která mi zbyla ještě z Vánoc. Stejně tak s mechem. Je usušený, ještě z podzimu. Taková dekorace je nejjednodušší a úplně zadarmo. 


Keramická vajíčka už mám strašně dlouho, ani nevím odkud. Ta barevná jsme dělali s Bobíkem. Obalily jsme je v cukru obarveném potravinářským barvivem. 



Jen mě trošku štve, že těm Velikonocům neumím dát nějakou barvu. Hlavně kvůli dětem. Jak už jsem tu psala několikrát, děti milují barvy a já si sama pamatuju, jak se mi ty barevné dekorace, kterých jsme vždy doma měli hafo, líbily. A tak jsem nechala vytisknout ještě aspoň dva zajíce, které jsem zarámovala. Ti se klukům líbí moc. 



Ono ale těch serepetiček stejně moc mít nemůžu. Kluci mi ihned všechno znárodní a rozbijí. Naposledy mi Boban otrhal celé kočičky a naházel do vázy, takže mi tam zůstaly jen pahýlky. A to jsem si libovala, že mu konečně to ničitelské období skončilo. O Bruňovi ani nemluvím. To je likvidátor první kategorie. V první řadě všechno strčí do pusy a pak s tím buď řízne o zem nebo to roztrhá. 

Jak jste na tom vy s velikonoční výzdobou? Zdobíte až ten velikonoční týden nebo dřív?

6 komentářů:

  1. Petra máš to krásne, svietnik sa hodí ku keramickým vajíčkam. S tým farbeným cukrom je to zaujímavé. Ja tiež robím základ venčekov z brezových konárikov, sem tam pridám smutnú vŕbu. A Veľkonočná výzdoba? Zatiaľ iba vyrábam, zdobiť budem asi v sobotu. Hoci venček a vtáčiky už sú na svojom mieste, zvyšok ešte čaká. Napríklad neviem aké kvietky skončia vo vázičkách z vajíčok, zatiaľ skoro nič nekvitne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dakujem, Zitka:) Já z vrby prave taky delam. ALe letos jsem si rekla, ze to udelam z te brizy. Trhala jsem ji ve velkem, protoze z ni budu delat dekorace na jarmark. Jeste se chystam na zdobeni vetvicek podle tebe. Bude snad brzy na blogu:)

      Vymazat
  2. Prirodni dekorace nikdy nezklamou. A ja zdobim urco s predstihem:-). M.

    OdpovědětVymazat
  3. Milu, já tě miluju :) Strašně se mi líbí ten svícen, co se dá kombinovat ke každýmu ročnímu období. Mně záhadně nechcípla vánoční hvězda, tak jsem zvědavá, jak na okno s ní budu pasovat kraslice :) Díky za krásnou inspiraci! Jsi úžasná!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Blazi:) To mas recht, to byl dobrej kauf, ten svicen. Tak to jsi borec s tou hvezdou. Mne chcipne kazdy rok, takze uz ji ani nekupuju. No tak si k ni udelas cerveny kraslice, no. Uz se na ne tesim. Vloni jsi je mela krasny!!!

      Vymazat