Zase jeden čokoládový. Tyhle nové recepty zkouším vždy, když má přijít návštěva. Trochu risk, ale většinou to vyjde. Normálně totiž tyhle dobroty doma nepeču. A když, tak spíš k nějaké příležitosti. Většinou dělám "obyčejné" buchty a koláče, trochu zdravější a ne plné čokolády.
Ovšem zpět ke koláči. Chutnal nám, a tak se o recept ráda podělím. A vzhledem k tomu, že jsem si ho trochu upravila, nepřidám odkaz, ale hned recept. Podotýkám, že recept je na kulatou koláčovou formu o průměru 22 cm (tzn. tu menší).
Korpus
3/4 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku kakaa
špetka soli
90 g másla (rozpuštěného, lehce zchladlého)
Náplň
1 3/4 hrnku nalámané hořké čokolády (tj. cca 200 g čokolády)
1 1/2 hrnku smetany ke šlehání
2 velká vejce (rozšlehaná)
Suroviny na korpus smíchejte dohromady a rukou zpracujte v kompaktní hmotu. Tou potom vyložte, ideálně keramickou (nemusí se vymazávat), formu, a to tak, že těsto pěkně prsty vytlačte do stran, až k okraji. Korpus dejte péct na 10 minut při 180°C. Po upečení ho nechte cca 15 minut zchladnout. Korpus nebude úplně dopečený, protože se bude péct ještě jednou, i s náplní.
Mezitím si připravte náplň. Na kostičky nalámanou čokoládu nechte, za stálého míchání metličkou, rozpustit ve smetaně na šlehání. Až se vše rozpustí a spojí, odstavte hrnec z plotny a nechte ho lehce zchladnout. Až nebude náplň úplně horká, vmíchejte do ní dvě rozšlehaná vejce. Vše nalijte na již vychladlý korpus a dejte znovu péct na 180°C na cca 25 minut. Až budete koláč vyndavat, nelekejte se. Náplň bude ještě bublat a nebude vůbec tuhá. To je v pořádku. Ztuhne až poté a vytvoří tu skvělou krémovou konzistenci.
Koláč nechte zchladnout v pokojové teplotě a potom ho dejte do lednice na minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Podávejte ho posypaný kakaem a se šlehačkou (nesladkou, sladký už je i tak dost:)). Korpus je trošičku tužší, proto je vhodné ho pře podáváním vyndat třeba o půl hoďky dřív z lednice, aby trochu povolil.
Náplň koláče je krásně krémová, a to i druhý den. Fotky řezu jsou ze druhého dne.
A pokud máte rádi čokoládové koláče či dorty, tady a tady jsou mé další tipy.
Vypada bajecne a jak mu ta maceska slusi!!! M.
OdpovědětVymazatMně se spíš líbí ten rozrazil:) Děkuju.
VymazatHmm, vypadá moc dobře - ten zkusím :-) Díky a krásný den, Veronika
OdpovědětVymazatDíky, snad bude chutnat:)
VymazatVypadá luxusně a určitě tak i chutná. Asi dlouho nevydrží :o)
OdpovědětVymazatKrásný den
Katka ♥