pondělí 16. května 2016

Z louky a od silnice


Přesně odtud jsou tyhle "kytice". Všechny si je nosím z procházek s dětmi. Většinou je mám na stole venku pod pergolou, protože tam dlouho vydrží.
Květy jabloní jsou tak krásné, že jim nešlo odolat. Málem jsem při trhání zahučela do strouhy, kde planá jabloň rostla. Doplněné jsou ostřihaným keřem ze zahrady. Ostatní jsou posbírané podél cest a polí. Šeřík je ze zahrady, i když natrhat ho teď můžu v podstatě kdekoliv. Roste skoro všude.





Tohle období miluju. Všechno začíná kvést. Po rok od roku delší a delší zimě se kochám pitomou sedmikráskou nebo pampeliškou, když vykvete. V podstatě mi veškerý kvetoucí plevel udělá radost. Hlavně, že kvete a louka je díky němu plná barev. Luční kvítí nebo to doma vypěstované mě potěší stokrát víc než koupený sebehezčí puget.


Tohle je plevelná bylinka česnáček lékařský. Má antiseptické účinky a konzumuje se i syrový, třeba do salátů. Jeho listy mají opravdu česnekovou příchuť. Pro mě novinka.



Také si domů trháte kytice z lučního kvítí ?

14 komentářů:

  1. Krásné. Také mám ráda luční kvítí.

    OdpovědětVymazat
  2. Krasa a mam to podobne, trham kde co, na zahrade i m imo:-). M.

    OdpovědětVymazat
  3. áno...a odkedy som videla dokument o pestovaní "lacných" kvetov, tak ich nekupujem...volá sa to blooming biznis a je pre silné žalúdky...
    lúka, záhrada...tam trhám a vytešujem sa...jana

    OdpovědětVymazat
  4. Petra musela som sa pozrieť aký je dátum na tvojom príspevku, lebo na orgován a jabloň že kvitla sme už aj zabudli. U nás teraz kvitnú pivonie o 1,5 týždňa sme asi počasím dopredu. Samozrejme že kytičky zbierame kde sa to len dá. A ockom závistlivo pozerám do susedovej záhrady. Tam dakedy bývala susedova babka a hortenzie, pivonie, orgovan, ruže, všetko je také veľké a husté a kvitne ako divé a nikto sa o to nestará a nikto nezbiera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zitko, ony to jsou asi 14 dní staré fotky. U nás už také kvetou pivoňky - konečně ! Já mám taky sousedku s óbr zahradou a pořád se tam chodím kochat ....

      Vymazat
  5. Máš terasu? akú chcem ja, ale muž nechce, montovaný kovový raster( ten mám moc rada ), tie schodíky! a na to dlážka z Ikea?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pergolu, ale zatím bez podlahy (pořád nevíme jakou - zda dlažbu či ty ikea dřevěné čtverce). Ty schody vedou na horní zahradu (máme ji kaskádovitou). Já chtěla kamenné schody z pískovce jako je ta stěna u toho (při nejhorším betonové, ale ani jedny mi chlapi doma nechtěli udělat). Tak nakonec tyhle, které jsem nikdy nechtěla.

      Vymazat
  6. Ráda si něco domů vezmu, ale většinou to moc dlouho nevydrží.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono doma v teple to moc dlouho nevydrží, proto já to nechávám raději venku na stole. A taky kvůli mé alergii, která se mi po porodech zhoršila:(

      Vymazat