čtvrtek 28. července 2016

Borůvkový koláč & zahradní piknik


Ještě, když jsme trávili s klukama prázdniny u našich, dohodly jsme se s kamarádkou, se kterou se moc často nevidíme, že si u našich na zahradě uděláme piknik. Rozuměj malé "stylové" posezení na trávě, než se kluci vzbudí z jejich pravidelného poobědového spánku. S jejich přítomností by toho totiž z pikniku asi moc nezbylo. A tak jsem udělala borůvkový koláč. Z borůvek za 100Kč/ l (Myslela jsem si, jak je to super cena, než mě holky na IG ujistily, že na Příbramsku a Plzeňsku jsou za 70-80Kč/l - pro kupující super cena, ale jako prodávající, tedy sběrač borůvek, bych to snad za tak málo ani neprodávala. Za celý den ohnutá, bolavá záda...). 




Borůvkový koláč jsem dělala podle tohoto profláknutého receptu:
0,8-1l borůvek
250 g polohrubé mouky
125 g moučkového cukru
125 g másla, příp. ztuženého tuku
špetka soli
1 vejce
lžíce strouhanky 
drobenka:
máslo
cukr krupice
hrubá mouka
(množství dle libosti)
Mouku smíchejte s cukrem, přidejte změklé, na kostičky nakrájené máslo, špetku soli a vejce. Vše vypracujte v hladké těsto. Nechte ho chvíli (cca 15min.) odpočívat v lednici. Poté ho rukama napěchujte do formy - i do krajů. Propíchejte ho vidličkou a posypte strouhankou, aby borůvky moc neprosákly do těsta. Navrch těsta nasypte cca 0,8-1l borůvek a posypte je drobenkou. Pečte na 180°C cca 45 minut, dokud není drobenka zlatavá. Koláč je úžasně vláčný. 



Kromě koláče jsem udělala okurkovou limču (citrony jsem jaksi zapomněla koupit), nakrájela nějaký sýr a čekala. Ještě jsem si to samozřejmě stačila vyfotit, když už jsem se s tím tak crcala:) Nechtěla jsem fotit pak, protože je mi to takové nepříjemné a nepatřičné, když fotím jídlo či tabuli během zábavy... Neblogující lidé to totiž většinou nechápou a jen nevěřícně kroutí hlavou, proč všechno fotím z milionu úhlů (co já vím, která fotka bude správně ostrá či z toho správného úhlu, že áno :). Mimochodem v tomhle obdivuju všechny foodblogery, kteří fotí nebo natáčí v restauracích. Mě je to vždy strašně žinantní, i když to samozřejmě čas od času taky udělám, když chci třeba udělat recenzi na nějakou kavárnu, kde se mi líbilo.




Ale zpět k věci. Než totiž dorazila kamarádka, začaly se honit mraky a poprchávat a já tak musela mojí půlhodinovou "instalaci" přesunout pod pergolu. Asi znamení. Ale tak aspoň jsme nezmokly a po chvíli, když zase začalo pálit slunce, jsme se nespálily....
A taky jsem se aspoň mohla pochlubit krásnými skleničkami z KARE, které jsem si musela nechat přeposlat k našim, protože jsem k nim jela neplánovaně o týden dříve. Mám tyhle čiré a zdobené ráda. Nevadí mi ani barevné sklo, ale čiré mám radši. A vlastně také talířky se zajímavým dekorem, ladícím k barvě borůvek. Sice ta bílá není úplně čistě bílá, jak bych si představovala (resp. jak mi to přišlo v e-shopu), ale i tak jsou netradiční a zajímavě žíhané. Bílomodrý (vlastně i smetanovo modrý) porcelán mám ráda. Mám jeden takový jídelní servis a potom také pomněnkový čajový a kávový (o tom už jsem psala minule). 




tahle vázička už je stoletá, ale krásná, tak jsem ji na mamce vydyndala:)

Máte rádi zdobené sklo? A za kolik se u vás prodávají borůvky? Schválně, kdo přebije cenu ze západních Čech... A rostou u vás houby?


Tento příspěvek je částečně sponzorovaný a vyjadřuje pouze moji osobní zkušenost a názor na danou věc/ produkt/ službu.

14 komentářů:

  1. ...Kare je dobrá cesta:-)...tie kúsky(nielen industrial)čo tam majú mi trhajú srdce, v predajni som ale nikdy nebola...tak som si nedávno (práve pri tých ,,solitéroch,,) povedala(keď sme to naše drevo už teraz nabielili voskom), že keby som bola verná tomu surovému drevu, osb doske a tehle, Kare kúsky by tomu dodali ten pravý punc a štýl domu by vynikol(žiadna ,,vínna pivnica,, ako mi píšu v komentoch:-))...to by som ale nemohla byť v službách mojich troch autimiláčkov (ale ja som už na Kare pripravená!):-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, rozumim:) Ano, v KARE maji moc pekne veci. Nektere jsou tedy mimo me financni moznosti, ale jo, vybrala bych si toho hodne...

      Vymazat
  2. Krásný piknik. Lehce zdobené sklo je perfektní, taky loudím u mamky, pár kousků mám po babičkách :-). A s tím focením, mám stejnou zkušenost. Koukají a nevěřícně kývají a osmělit se v restauraci jéje, to je problém. Tak blogování zdar a hezký den D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po babičkách toho mám také hodně a ještě pořád šmejdím po bazarech:) Jsem ráda, že s tím focením v tom nejsem sama...

      Vymazat
  3. hezký den. krásný piknik. v Brně na trhu jsou borůvky za 70,-, ale já ani to nedám, raději si je natrhám, vím, přijdou mě dráž, protože se někam musím dopravit autem, ale baví mě to moc. včera jsem natrhala litr, zítra zajedem znovu.
    hezký den
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já borůvky už strašně dlouho nesbírala, ale pamatuju si, že mě to děsně nebavilo. Možná bych teď změnila názor. Třeba u trhání rybízu, který jsem taky vždy nesnášela, jsem si teď krásně relaxovala (aspoň pár minut bez dětí:)).. Jinak přeji příjemný sběr !

      Vymazat
  4. ICH liebe BLAUBEEREN
    den werde ich nachbacken,,,

    wünsche noch einen schönen TAG
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ich liebe auch Heidelbeeren. Vielen Dank für Ihren Besuch.

      Vymazat
  5. Koláč vyzerá nádherne, a ten piknik čo si pripravila? Krása. Nestíham momentálne žiť takže nemám potuchy koľko stoja čučoriedky, ...joj jak ja by som si dala čučoriedkový koláč :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Zitka:) Já mívám borůvkový koláč tak jednou/dvakrát ročně a vždy se na něj taky strašně těším...

      Vymazat
  6. Hezky si to s kamoskou uzivate. Cenu boruvek ani nevim, ja sbirala sam,a le taky jsem si rikala, ze jiz chapu, proc cena za kg je tak vysoka, ja bych se tim neuzivila:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) Ono hřebenem je to snažší, ale pak se to zase musí přebírat, tak nevím... Já radši houbařím:)

      Vymazat
  7. Koláč vypadá dobře a ten piknik, ten je :-) Krásný víkend! Radka

    OdpovědětVymazat