středa 17. srpna 2016

Malí kutilové

Malý kutil. Tak by se dal charakterizovat náš Bobík. A Bruňa mu začíná zdatně sekundovat. Letošní prázdniny trávíme velkým úklidem (jak jste viděli nedávno, snažím jít víc cestou minimalismu .... zkrátka nemít doma tolik nepotřebných věcí), přemísťováním, renovací a částečnou likvidací již nepotřebných věcí (věci nevyhazujeme, ale posíláme dál).  Klukům jsme také na dvoře postavili dětský domeček a přesunuli, resp. vyrobili jsme nového pískoviště. Místo domečku sice vyrostla tak trochu technická boudička, ale to nevadí. Až kluci odrostou bude se náramně hodit na úschovu kol, sekačky a dalších věcí, které teď máme buď ve sklepě nebo na půdě, kam je složitější přístup.



A právě tyhle domácí práce jsou největším lákadlem pro naše kluky. Co na tom, že jsme ke druhým narozeninám koupili Bobíkovi celý dílenský ponk vč. nářadí. Všechno padlo brzy za vlast, kromě vrtačky, která je na baterky, a tak nejvíc připomíná tu opravdickou. Ta ho bavila docela dlouho. Brzy ale přišel na to, že nejlepší je stejně nářadí tátovo, to pravé, ne žádné dětské plastové.
Ten, kdo mě sleduje na instagramujistě viděl Bobíkův DIY dílenský kufřík, který mu táta vyrobil z dřevěné krabice od vín. V něm má, mimo jiné, opravdový vysouvací metr, pilník, kleště, mini kladívko, svítící lupu, stříkačku, smirkový papír a také malý profi aku šroubovák, takže tím pádem je už i ta plastová vrtačka out.

Kufřík neustále mění svůj obsah. Aktuálně chybí malé kombinačky a baterka. Zato vzal Boban na milost dva plasťáky a pinzetu.
Kluci teď něco vyrábí nebo pomáhají tátovi skoro každý den. Ať už smirkovým papírem opracovávají dřívka, kladívkem oklepávají staré cihly a nebo něco pilují. Nebo jen tátovi přidržují materiál, když brousí nebo řeže. Bruňdu to vždy baví jen chvíli, ale Boban u toho vydrží fakt dlouho. Co mě na něm ale fascinuje je to, že všechno to nářadí (zvlášť tedy kladívko, které mu táta celé obrousil a vyleštil) potřebuje mít dokonale čisté, a tak vše pořád otírá a čistí. Třeba právě to oklepávání cihel provádí přes papír, protože by si mohl kladívko ušpinit. To mě fakt pobavilo.




Tohle větší kladivo je tátovo, to se ušpinit může:)
A právě tohle všechno mě přimělo k nápadu, že jim pod vánoční jedličku pořídím nějakou dětskou pracovní a hlavně ochrannou výbavu, aby se neporanili. V tom horku totiž tohle všechno dělali klidně jen v trenkách, což tedy nebylo nic bezpečného:/
A tak jsem už trochu brouzdala internetem a hledala, zda vůbec existují dětské monterkypracovní rukavice (ty hlavně) a třeba také pracovní přilba, ochranné brýle či protihluková sluchátka. Přilbu pro změnu kluci strašně rádi „nosí“ u dědy. Ale ten má jen dospěláckou a ta je jim moc velká a padá.  A výběr je, k mému potěšení, docela velký. Tak pokud i vy doma máte takové malé montéry, třeba se vám budou některé odkazy hodit. 
zdroj
Stylové, nejen dětské pracovní oblečení můžete pořídit například u Engelbert Strauss ZDE
Montérky, třeba i s výšivkou jména, najdete ZDE.
A dětské ochranné prostředky jako třeba brýle či sluchátka ZDE.

My rozhodně pořídíme montérky a pracovní rukavice. A možná i ten set s ochrannými prostředky.

Necháváte svá dítka také pomáhat při domácích pracích ? A pořizujete nebo šijete jim k tomu i pracovní oblečení či ochranné pomůcky ? 


Tento příspěvek je částečně sponzorovaný.

4 komentáře:

  1. skveli :)
    Ja uz zapojuju do priprav jidel a vareni. Dokonce utirame prach a zametame ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé. U nás starší také pomáhá v kuchyni a zametání, to je jeho. I u holiče si po sobě zametá vlasy:))

      Vymazat
  2. vypada to fakt super! nejvic bych ocenila rukavice a zasteru...pro opravdu male deti od 2 let. nasi kluci se od malicka se zapojuji do vsech nasich aktivit prirozene. s nama v praze zazivaji mestske nastrahy a cinnosti v byte (vareni,uklid), na venkove u rodicu zas na zahrade, u zvirat a vseho kutilstvi, kde maji male konve, hrabe apod. vse realne.takze mozna i monterky by jim udelali radost :-D..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, děti rády pomáhají od malička. Je to dané i tou nápodobou nás dospěláků:) My máme to štěstí, že máme i zahradu, takže mají vše v jednom, i když u babičky i dědy to má zase jiný rozměr...

      Vymazat