pátek 12. srpna 2016

Retro fotoaparáty


Fotím skoro každý den a musím říct, že mě to dost baví. Ty okamžiky s malými dětmi se už nikdy nevrátí, a tak je chci mít zdokumentované. Ještě mít dost místa na fotoalba. Fotek totiž i dost vyvolávám. Jejich digitální podoba pro mě nemá žádné kouzlo. Není nad to, si sednout a prohlížet a šustit s fotoalby. Nedávno jsem si pořídila lepicí alba a všechny fotky přesouvala do nich. K tomu si tam lepila všechny upomínkové vstupenky, výkresy apod.
S Bobem taky dost často šeříme a zkoumáme nové či lepší typy foťáků než ty, které máme doma (každý máme totiž svůj). Stařičké retro foťáky se nám líbily vždy. Ale až, když jsem je viděla ve videu jedné youtuberky (té jedné asi z pěti, které sleduji), jsem se rozhodla, že si nějaký pořídím. A u jednoho nezůstalo, samozřejmě.
Ruský Ljubitel a český Fokaflex se dají na e-bazarech pořídit do max. 200 Kč/ ks a udělají velkou parádu. A jsou funkční. Měchové fotoaparáty jsou již trošku dražší, ale také o poznání líbivější. Možná bych místo Fokaflexu brala Flexaret, ale nějak to nevyšlo. Při koupi vždy ještě také záleží, zda chcete, aby byly fotoaparáty funkční nebo ne. Ty funkční bývají logicky dražší. 



Chystám se s nimi také něco vyfotit, tak jsem zvědavá. Zprovoznění a vysvětlení funkce ale nechám na manželovi. Ten umí fotky i podomácku vyvolat a to by bylo pro mě ještě mnohem víc dobrodružnější. Tak jsem zvědavá. Dám vědět.
Líbí se vám staré fotoaparáty stejně jako mě? A máte doma nějaký nebo někdo dokonce na analog ještě fotíte?

4 komentáře:

  1. Jsou to krasavci, doma zadny poodbny nemam. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám ráda tvoje fotky a taky tvoje články :-)

    Doma máme jeden starý fotoaparát po Mužově dědečkovi. Z hlavy neřeknu značku, ale je v takovém hnědém koženém obalu :-D
    Prý je funkční, ale nějak jsme se ještě nedostali k tomu ho vyzkoušet. Ani nevím, jestli se k tomu dá sehnat film.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuju:) Taky mám jeden starý kožený obal od Flexaretu, ve kterém mi přišel jeden vydražený foťák. Ale tak, to ho rychle vyzkoušejte nebo aspoň vystavte. Oni i jako dekorace udělají parádu... Jinak i do těch stařičkých foťáků se dává obyčejný kinofilm, na který se fotilo před digitálama. Sehnat se ještě dají normálně:)

      Vymazat