středa 21. září 2016

Boudo, budko...


...aneb kluci mají na dvorku nový domeček. Tedy spíš dům. Je trochu obří. Ale byl to celkem záměr. Později ho totiž plánujeme využít jako takový technický domek, kam budeme ukládat nářadí. On už tak funguje i teď, ale jen provizorně. Nářadí totiž máme uloženo za zadní a jednou boční stranou domečku (hlavně to nejvíc používané, jako košťata, hrábě, lopaty, smetáky, motyčky atd.). Kromě sklepa a půdy, kam je špatný přístup, je to jediné místo, kde můžeme věci ukládat. Sklep je vlhký a půda zase špatně přístupná a s malým otvorem, takže tam nemůžeme dát vše. 
Domeček stavěl manžel (střechu pomáhal strejda pokrývač), tak jsme na něj náležitě pyšní. Je vyroben z recyklovaného materiálu. Z práce jsem si natahala spoustu dřeva z konstrukcí z mnoha promoakcí, které jsme za ty léta realizovali a klienti je nechávali likvidovat (takové škody). No a to bych nebyla já, abych nějaký ten materiál nezachránila, protože se "jednou" může hodit. A ta doba nastala právě tyhle prázdniny !
No, uznejte, že domeček skoro zadarmo, se celkem vyvedl. Kupovali jsme v podstatě jen střešní krytinu a lak. Veškeré dřevo i stropní/trámová konstrukce jsou zbytky z práce, jedna stěna je zbytek lamina z podlahové krytiny, které nám tu nechal původní majitel a plechy na střeše jsou přebytky z rodinné rekonstrukce střechy. Myslím, že kdybychom ho kupovali, docela bychom se plácli přes kapsu, když jsem tak koukala na ty ceny.


nástěnka s turistickými známkami a medailemi z různých akcích



Vstup do domečku je z dřevotřísky, na které bylo lamino s logy a obrázky, takže bylo nutné (no, nebylo by, ale rozhodně to líp vypadá) to dát nějak dokopy. Přetřít to tabulovkou nebylo možné kvůli tomu laminu, takže jsme to polepili tabulkovou folií. Pár dešťů to už přežilo a drží. Domečku ještě chybí okenice a možná jedno okno zmenšíme nebo zrušíme, uvidím.
Zrovna minulý týden jsme u nás měli takovou dětskou party - celkem 10 dětí - a velmi slušně si tam vyhrály. Hrály si na obchod a na to byl domeček jak dělaný:)
Na druhou stranu musím říct, že oproti některým domečkům pro holčičky, které jim maminky vyšperkují (mají tam krásné komody, gaučíky, koberce, zrcadla a já nevím co všechno), to zase žádný šlágr není, ale je to domek pro kluky a já si, upřímně řečeno, nedokážu představit, jak jim tam dám gaučík a komodu a já nevím co ještě, protože když vím, jak se tam perou, tahají tam písek, chodí tam ve špinavých botách, Bruňa všude lije vodu (když jí někde zmerčí dřív, než jí před ním stačím ukrýt), bylo by mi toho vybavení dost líto.
Když už jsme byli u toho budouvání, udělali jsme klukům i nové pískoviště. Je trochu menší než to původní, ale stačí jim. Jinak ty kytky před domečkem jsou krásné bílé kaly, které mi letos jak na potvoru nekvetly a navíc už jsou trochu po sezóně a dost otrhané od Bruníka, který je celé léto průběžně otrhával a škodil jim.
A jak jistě dobře vidíte, je třeba zapracovat i na okolních zdech, ale to je prostě neverending story u starých domů a jejich zahrad. Hlavně ta bílá boční zeď, kterou máme společnou se sousedem a jsou na ní ukotvené branky. Ta se musí zbourat a celá nově vystavět. Hlavně šikovněji, protože je taková napůl zborcená a zvláštně šikmá. Tak snad příští rok...
Mějte se krásně. Já jdu odpočívat. Mám namoženou pravou ruku, skoro ji nemůžu narovnat...
A ještě otázka na závěr. Také jste dětem budovali jejich venkovní "bydlení" sami nebo na to nejste a radši to koupíte (nabídka je totiž veliká)


22 komentářů:

  1. Jste úžasní! Chtěla bych vidět výraz kluků, když domeček kolaudovali :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Marti. No, kluci byli od začátku u zrodu, ale je fakt, že když už si uvnitř konečně mohli hrát, byli happpyyy.

      Vymazat
    2. Já si doma taky dělala domeček. Hodila jsem deky přes psací stůl a zatížila knížkama. A to byl můj koutek kam nikdo nesměl. Jak jim skutečný domeček závidím :)

      Vymazat
    3. My to klukům doma taky tak děláme - stačí deka, křeslo a stůl - nebo jen dvě křesla a je to. Ono je to ve finále dětem jedno - hlavně, že se něco děje a je dobrodrůžo:))

      Vymazat
  2. Tak to je super, kluci si ho urcite uziji:-). M.

    OdpovědětVymazat
  3. Domeček je parádní!!! My taky recyklovali - domeček našich dětí vznikl pod schodama a dřevo jsme měli ze zrušeného depozitáře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně! Já recyklování moc fandím. Vždy z toho mám skvělý pocit, když použiju něco znova a nová věc mě tak nic nestojí.

      Vymazat
  4. Je skvělý. 6e si jej děti užijí ti věřím, máme srubový domeček pro děti, asi v podobné velikosti jako vy a děcka jsou tam pořád. To jsou velké hračky, co opravdu mají smysl! Hezké dny nejen klukům v domečku, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srubový domeček musí být nádhera. Ten jsem si vždy jako malá přála:)

      Vymazat
  5. Paráda, každé dítě sní o domečku, takže byli kluci určo nadšení! My plánujeme také udělat doma, ale je to ještě ve hvězdách.

    OdpovědětVymazat
  6. Je skvělý, hned bych si tam taky zalezla zarelaxovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždy relaxuju zalezlá pod pergolou naproti a sleduju kluky v domečku:)) Proto i ten vchod z boku:)

      Vymazat
  7. Je nádherný, věřím, že tam kluci jsou pořád. My zahradu nemáme, ale domeček jsme vyřešili aspoň vyvýšenou postelí :-) Hezký den D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super řešení. Viděla jsem i bunkry na balkonech/terasách. My klukům doma také děláme bunkry - stačí jen deka, křeslo a stůl a je to. Myslím, že dětem je to celkem jedno, hlavně, že se něco děje a je to pro ně dobrodružství.

      Vymazat
  8. Úplne úžasný domček, potesi keď z recyklovaneho materiálu, ale vôbec to tak nevyzerá, krásne dlhé a hrubé dosky. Pekne ste to urobili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, děkuji. Vyřídím dál:) Taky mám vždy radost, když použiji něco dvakrát a zbytečně nekupuji..

      Vymazat
  9. To je paráda! Venkovní bydlení dětem plánujeme, určitě ho manžel postaví sám, na tohle je opravdu šikovný (našim kočkam a psovi postavil takové luxusní zateplené boudy, že kam se hrabou obchody) :) Ale říct mu, že by to jednou mohl být technický domek nesmím, jinak by to zabordelil hned :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) Já mám taky ráda šikovný/manuálně zručný chlapy:) Jinak, on by to určitě nezabordelil...

      Vymazat
  10. Jé, ten je krásný, hned bych si tam sama zalezla:-)

    OdpovědětVymazat