středa 10. října 2018

Zámek Ploskovice


Minulý týden jsem dělala klukům doprovod na školkovém výletě na zámek Ploskovice. U nás ve školce se rodiče mohou účastnit výletů, takže jsem neváhala. Ostatně zámky v oblasti, kde už pár let bydlíme, moc zcestované nemáme (jsme ostudy).
Zámek Ploskovice se nachází kousek od Litoměřic, resp. Terezína. V pohodě pak zvládnete shlédnutí i těchto dalších dvou míst a máte hned tři výlety v jednom. Já např. v Terezíně nikdy nebyla, ale jen průjezd městem mi přivodil velkou bolest na srdci. Ty monumentální stavby a stavebního řešení celého okolí z dob války jsou, alespoň pro mě, dost, dost deprimující. Žít bych tam asi nemohla (i když člověk si zvykne na vše a když se tam někdo narodí, tak mu to ani nepřijde).

Ale k samotnému zámku. My jsme se účastnili pohádkové cesty za vysvobození princezny s tím, že jsme si vlastně prošli celou zahradu a okolí zámku, jakož i přenádherné interiéry samotného zámku. Během cesty za princeznou jsme řešili různé zapeklité úkoly, které nám dávali pohádkové bytosti, sbírali indicie k vysvobození princezny, zabili jsme čaroděje (což byl nějaký zapálený ochotník, který mluvil s lebkou a křičel na nás tak věrohodně, že jsem se ho fakt bála) a princeznu nakonec vysvobodili. A dostali od ní drahokamy. 

Pan průvodce (přesné jeho pohádkové jméno si už nepamatuju) nám vysvětlil naší misi...

jedna z pohádkových postav

Po příchodu do místnosti s černokněžníkem, zněla pokojem hrozně tajemná a strašidelná hudba. Kouzelník pak začal zuřivě hovořit s lebkou a pak na nás křičet. A náš Bruňa se strachy začal řehtat na celé kolo - pořád dokola, až rozchechtal všechny dospěláky. Komedie...


První měl jít vlajkonoš, ale naši "šílenci" se drali dopředu.
Bobík nesl princezně živou vodu:)


rozdávání drahokamů

Nasbírali jsme si taky spoustu peří od pávů, kterých je tam docela hodně a jsou skoro ochočení.




Je to tam fakt moc hezký. Když jsem se však na konci prohlídky sháněla po turistických známkách, které sbíráme (čti matka sbírá), paní mě upozornila, že zámek je pro veřejnost uzavřen, takže blbý. 
I tak vám ho ale všemi deseti doporučuji až bude znovu přístupný. Zámek má pěknou zahradu/park s pávy a ty interiéry jsou překrásné. Koukněte se sami:


  


1 komentář:

  1. Jak já mám moc ráda procházení a návštěvy zámků :-) super fotky!!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat