neděle 22. března 2020

Velikonoční věnec krok za krokem, aneb co dům a zahrada dala


Tak jsem si dala práci a nafotila postup výroby velikonočního věnce. Člověk má při té karanténě tak nějak víc času, že jo ?
Vyrobit si velikonoční věnec není vůbec těžká věc. To víme.  A vlastně to ani nic nestojí. Veškeré suroviny, které k němu budete potřebovat, totiž najdete doma a v přírodě. Fakt. Nekecám. Proč taky kupovat drahé dekorační propriety, když to nejkrásnější najdete venku a doma v lednici.

Ale k věci. Dnes vám ukážu, jak si vyrobit úplně jednoduchý velikonoční věnec co dům a příroda dala.



Potřebovat k tomu budete:
březové větvičky - najdete spadané pod každou břízou. Hledejte raději ty delší. Čím delší větvičky, tím větší věnec.
břečťan nebo psí víno (přísavník), ale klidně i větvičky buxusu - seženete v přírodě (břečťan rád obrůstá kmeny stromů), na zahrádce nebo cestou na autobus u některého ze sousedů (určitě rád podaruje)
vyfouknutá vejce (slepičí i křepelčí), skořápky - z útrob vaší lednice.  A když nemáte křepelčí, vymodelujte je třeba ze samotvrdnoucí hmoty, kterou najdete u dětí v pokojíčku (a pak domalujte temperou). A když nemáte ani to, nechte tam jen ty slepičí. Já použila malá polystyrenová z loňska.
peříčka - holubí lze najít třeba cestou do práce nebo do parku, ale stejně dobře vás podaruje někdo v ulici (nebo babička), která chová slepice, husy, holuby (sama jsem je takhle sbírala u jednoho souseda, který chovat kachny (požíračky slimáků) a dalšího souseda, který chová ptactvo). Při nejhorším nějaká vytáhněte z péřového polštáře :))
tavnou pistoli nebo drátek (provázek) - těmi upevníme na věnec vajíčka
nůžky - na odstřižení přebytečných větviček nebo drátku

 POSTUP:
1. z březových větviček si utvoříte pouhým stočením větví kruh, čili základ věnce - konce větviček po utvoření kruhu jen obtočte několikrát okolo jeho začátku a zasuňte mezi ostatní větvičky. Jinak fixovat nemusíte. Drží samy. Komu nedrží, drátkem nebo obyčejným provázkem si tento spoj utáhne.




Větvičky, které trčí okolo, buď také zasuňte mezi ostatní nebo odstřihněte. Ale klidně je tam můžete nechat. Dělají věnec větší a rustikálnější.



2. do vzniklého korpusu zakomponujte břečťan - v podstatě ho jen postupně formujte na březový základ. Jeho konec a začátek zasuňte mezi březové větvičky, čímž si ho hezky zafixujete.  



3. na řadu přichází tavná pistole, kterou přilepíte vajíčka a skořápky na věnec - libovolně, jak se vám líbí. Pokud nemáte tavnou pistoli, vajíčka můžete připevnit i provázkem nebo drátkem (ten pak můžete skrýt pod listy břečťanu či jiných listnatých větviček, které použijete)


4. peříčka - ta stačí jen jednoduše zasunout mezi březové větvičky - drží samy (pokud byste věnec plánovali umístit třeba na vchodové dveře, peříčka raději také přilepte, ať neodletí)



Tak co? Jednoduché, že?

Jsem zvědavá na vaše velikonoční věnce. Podělte se na mojí FB stránce






Žádné komentáře:

Okomentovat