pátek 15. září 2023

Kalábrie, perla jižní Itálie a srdce romantiky Capo Vaticano


Koncem letošních prázdnin jsme vyrazili na dovolenou do jižní Itálie, konkrétně Kalábrie, do destinace Ricadi, oblast Capo Vaticano. Prý jsou tam ty nejúžasnější pláže z celé Itálie. Ostatně o tom hovoří i "statistiky". Kalábrijské pláže patří mezi nejkrásnější pláže Evropy a možná nejen jí.

No a my se o tom opravdu přesvědčili. Kluci nechtěli žádný velký hotel a masu lidí, takže jsme vybrali takový menší hotýlek (villaggio) kousek od moře. Byla to taková spíš malá vesnička plná palem, cykasů,  ibišků, malých gekonů, prostě nádhera. Všechen personál tam člověk postupem času znal jménem a my tohle prostě milujeme.



S námi tam na pobytu byli vesměs jen Italové, protože v srpnu mají všichni Italové dovolenou. Ale to se nám právě líbilo. Manžel mluví italsky, takže o to víc nás měli místní rádi (však to všichni známe, jak to chodí). I kluci se seznámili s italskými dětmi, které už jakž takž uměly anglicky a nebo to prostě byla domluva "hlava pata". 

Pláž byla odtud kousek, ale nebyla úplně podle našich představ (trochu větší kamínky) a velké kameny na pobřeží, takže jsme se rozhodli, že si pronajmeme auto a projedeme ty avízované božské azurové pláže a vyhlášené památky. To jsme měli i tak v plán.

Navštívili jsme nejdříve městečko Pizzo a pláž Zambrone, která je poblíž. Tam jsme našli to božské azurové moře a jemňoučký písek, který jsme postrádali u té naší "hotelové" pláže.






Další pláží, kterou jsme navštívili, byla pláž Riaci. Stejné azúro, stejná nádhera. Na této pláži byly jeskyně, které šly proplouvat. Prostě boží. Měli jsme s sebou "podvodní" foťáček s kamerou, takže máme vše zdokumentované. Fotky ovšem nezveřejnitelné :)


Poslední pláží, na kterou jsme jeli, byla ta v asi nejznámějším i nejkrásnějším městě Kalábrie, Tropea, jejíž dominantou je vysoká skála Isola Bella s kostelem Santa Maria dell´Isola. Nedaleké krajní domy jsou vytesané rovnou do kolmé skály. Tam jsme opět proplouvali mezi jeskyní, prostě pohádka. Voda opět azuro.





No a potom jsou tu vyhlídky. Konkrétně mys Capo Vaticano, který byl kousek od našeho hotelu. Na vrcholu Capo Vaticano stojí starý maják a potom hlavně malé zátoky s báječnými, romantickými plážemi. Ten výhled je ovšem dechderoucí. Jak z filmu. A já jsem ráda, že jsem ho mohla vidět naživo.






A nakonec já s dětmi, kamínky, trochu toho umění a kýče :)

Jak se vám Kalábrie líbí? Boží, co?





4 komentáře:

  1. Nic jiného se nedá napsat než.... paráda !!! Báječná dovolená!
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Je tam krásně a spousta lidí se tam x-let stále vrací. Možná budeme jedni z nich :))

      Vymazat
  2. Kalábrie si utrhla část i mého srdce. Kdysi jsme přímo na Capo V. bydleli, Tropeu jsme navštěvovali a nemohli jsme se nabažit. Letos jsme bydleli v domečku se zahradou nad Pizzem. Chci zpátky !!!!!! A pláže a voda - jedna báseň.
    Hezký víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/
    P. S. Krásné foto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je paráda, Evi. Je fakt, že je tam nádherně. Já Itálii miluju z těch středoevropských letovisek, které jsem navštívila, asi nejvíc. Tedy nebyla jsem třeba v Portugalsku, kde to je prý také velká nádhera a je to jedno z našich dalších "vysněných" cílů. Kdyžtak mi pošlete link na domeček u Pizza.

      Vymazat