pondělí 10. února 2014

Salát z pomela a čínského zelí

Když bydlíte na vesnici, kde máte jen Jednotu a večerku (rozuměj "vietnamce"), a nechce se vám v tom marastu odhrabávat auto a soukat do něj mimčo, je trochu problém s nákupem zeleniny a ovoce.  
Zrovna jsem měla "hubnoucí týden" (to je tak, když potřebuji rychle shodit 2 nabraná kila (teda kromě těch tří po porodu), a tak pár dní jím jen zeleninu a ovoce) a šla jsem si tedy koupit zeleninu. S tou takový problém nebyl. Tedy nebyl. Salát se ve zmíněných dvou supershopech prostě nevyskytuje, takže holt nepohrdnu čínským zelím, které jinak vůbec nemusím. V zeleninovém salátu jsem ho nějak přežila, ale ještě mi půlka zbyla, takže co s ní? 
Další dva dny jsem si dávala ovocnou dietu (no, chápu, že někteří namítnou, že ovoce se na dietu nehodí, ale u mě funguje). No a tak jsem si řekla, že to zelí zužitkuji i v tom ovocném salátu. A tak volba byla jasná:
pomelo (nebo pomeranče)
čínské zelí
banán
jablko
hruška
citronová šťáva 
med 
( pro 2 osoby jsem použila: 1/3 pomela, 1/2 čínského zelí, 1 banán, 2 jablka, 1-2 hrušky, šťáva z 1/2-1 citronu, med na celkové doslazení)
Pomelo mám strašně ráda. Mívala jsem období, kdy jsem byla schopná jíst celý den jen pomelo, takže jsem byla asi převitamínovaná, protože jestli to nevíte, tak pomelo obsahuje velké množství vitaminu C, draslík, mangan a železo. Z pomelové kůry si můžete vyrobit také marmeládu nebo se napouští řepným cukrem a kanduje se. Navíc má pomelo také mnoho léčivých účinků  a příznivě působí při: léčbě kašle, zlepšuje trávení, pomáhá odhleňovat dýchací cesty, pomáhá při kocovině a také při hubnutí!
Pro manžela, sladkomilce, jsem udělala i sladší variantu, s pomerančem místo pomela. Jinak použít se může třeba i kiwi pro lepší barevnost salátu.
Standardně tento salát dělám ve variantě pomeranč + čekanka, a proto mě asi taky napadlo místo čekanky použít to zelí.
Salát je úžasná energetická bomba, nebo alespoň pro mě byla. Tak ať vám chutná !

3 komentáře:

  1. Pomelo mám strašně moc ráda a tato kombinace je moc zajímavá. Určitě vyzkouším! Petro, hezký den!

    OdpovědětVymazat
  2. Jó hubnoucí týden :-) Čínské zelí nemám ráda, ale tohle bych s chutí ochutnala...

    OdpovědětVymazat