pondělí 25. května 2015

Květina týdne # 2 : Pivoňka

Co krásnějšího může být než pivoňky.
Jsou to mé nejoblíbenější květiny. Také to byla jedna z prvních kytek, keřů, které jsme si na zahradu pořídili. Máme tmavě růžové, světle růžové, i ty bílé ! Nejradši mám však ty tmavé. Kvetou nejdříve a jsou prostě překrásné.
Pivoňky jsou z čeledi pivoňkovitých. Mají nádherné velké květy, které však nekvetou dlouho. Jsou to vytrvalé byliny, polokeře a keře a pocházející původně ze Středomoří, z Asie od oblasti Kavkazu po Čínu a dva druhy najdeme i v Severní Americe. Základní dělení pivoněk je na dřevité a bylinné, přičemž dřevitá pivoňka je vytrvalý opadavý keř s dřevnatými větvemi, kdežto bylinná pivoňka je vytrvalá květina. Pivoňky potřebují dostatek prostoru, protože dorůstají do rozměrů od 50cm až do dvou metrů (bylinné jsou vždy menší).  Bylinné pivoňky se dožívají většinou kolem 30 let ale často i více, dřevité druhy mnohdy i přes 100. Ve své domovině, v Číně, existují i dřevité pivoňky staré několik set let.
Ty tmavé už mi pomalu odkvétají, ale růžové a bílé ještě nevykvetly. 
Pivoňky jsem vždycky chtěla mít ve své svatební kytici (a když ne je, tak pryskyřníky). To bych se ovšem nesměla vdávat v září. Sice by mi je bývala květinářka sehnala, ale dala jsem přednost sezónním kytkám. 
Máte na své zahradě také pivoňky? A které květiny jsou vaše nejoblíbenější?


11 komentářů:

  1. U NÁS JEŠTĚ ANI NEVYKVETLY, ALE UŽ SE NA NĚ TAKY MOC TĚŠÍM..MÁM RÁDA SNAD VŠECHNY KYTIČKY, OD LUČNÍCH AŽ PO TY KUPOVANÉ.KRÁSNÝ DEN iLA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás ještě taky všechny ne, a tak se budu kochat postupně:) Luční kvítí je stejně asi nejkrásnější.

      Vymazat
  2. Pivoňky také miluju:). Zrovna teď o víkendu jsme z červených pivoněk vytvořili výzdobu na velkou oslavu a bylo to krásné:).
    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to musela být nádhera!!! Mně je vždycky líto je trhat, ale většinou neodolám. Vždycky posílám kytici tchyni, která je také miluje.

      Vymazat
  3. To je nádhera. Patří i mezi mé květinové oblíbenkyně :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude těmi gigantickými květy. Ty je dělají výjimečnými.

      Vymazat
  4. Taky jsem se o víkendu kochala tou krásou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se každý den kochám. Nejlepší stejně je, se kochat jen na zahradě a tu nádheru netrhat.

      Vymazat
  5. Krásne foto. Ak by som mala záhradu, určite tam zasadím pivonku. Zatiaľ ich kupujem od babičiek na trhu.
    Milujem kvety, v poslednej dobe ma upútal ranunculus a hydrangea.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pryskyřníky taky miluju. Jsou to takové malé pivoňky. A hortenzie. Mám na zahradě asi čtyři a tři mi né a né vykvést. Hortenzie si na podzim vždy suším do vázy. Sušené jsou taky nádherné.

      Vymazat
  6. Jednoznačně pivoňky- je to květina, co mi přináší vzpomínky na dětství a babičku. Hned za ní stojí v žebříčku oblíbenosti hortenzie.Loni jsem si pořídila svůj první květinový záhon. Horko-těžko jsem postupně nakoupila (za nestydatý peníz!) tři sazenice-abych letos zjistila, že nepřežila ani jedna. :-( Přitom tu prý kdysi rostly pivoňky úplně bujně-takže prostředí by mělo vyhovovat. No nic, zkusím znovu...

    OdpovědětVymazat