čtvrtek 30. července 2015

Jablečný páj

Doma tomu říkáme tátova buchta. My s mamkou máme rádi klasický štrůdl a taťka svojí jablečnou buchtu, kterou mu doma pekla jeho maminka. Recept je podobný, akorát, že jsme ji vždy dělali na plech a ne do koláčové formy a těsto obsahovalo cukr.
Aktuálně je sezona letních jablek, čili "letňáků", kterých dokážu za den spořádat opravdu hodně, a právě letňáky jsou ideální jablka na všemožné jablečné koláče a buchty. 
Tenhle páj je z těsta bez cukru a jako obvykle je strašně jednoduchý.
 
Na jablečný páj, formu 24cm, budete potřebovat:
300 g hladké mouky
špetku soli
175 g másla
3 - 4 lžíce studené vody
cca 500-600g jablek 
(již oloupaných a zbavených jádřinců)
hnědý krystalový cukr
šťáva z jednoho citronu
skořice, příp. oříšky, mandle
1 vejce na potření
Mouku, sůl a změklé máslo, nakrájené na kostičky, vypracujte v jemnou drobenku. Do té potom vmíchejte 3-4 lžíce studené vody a hmotu rukami vypracujte v hladké těsto (je to hned). Vzniklé těsto vytvarujte do koule, zabalte do folie a nechte v lednici 1 hodinu odpočinout.
Poté jednu půlku těsta rozválejte na kolo o průměru cca  28 cm. Vyložte jím formu a dejte ještě chladit. Mezitím si připravte náplň z jablek. Nakrájená nebo nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem (množství dle chuti - na letňáky ho dávám víc, jsou kyselejší), citronovou šťávou, skořicí a ořechy a poklaďte ho na těsto.
Zbylou půlku těsta rozválejte na plát dostatečně velký na to, abyste jím pak zakryli jablka. Potřete okraje těsta ve formě rozšlehaným vejcem a přiložte horní díl těsta. Ze zbylého těsta ještě můžete vytvořit ozdobu.
Koláč potřete vejcem a do těsta udělejte 6–8 malých otvorů, aby mohla unikat pára. Pečte 50–60 minut dozlatova. 


To nesladké těsto mi, kupodivu, vůbec nevadilo. Byla to příjemná změna. Navíc vůbec neztvrdlo, což se  mi někdy u podobných těst stává. Někde jsem se dočetla, že je to právě tou absencí cukru, tak nevím. 
Jakou jablečnou buchtu, koláč doma pečete nejčastěji vy? Já jednoznačně Tarte tatin (obrácený koláč) nebo štrůdl (oba nejčastěji z kupovaného listového těsta). Jsou nejjednodušší a nejrychlejší, což mi každá mamina jistě potvrdí.

6 komentářů:

  1. Tak ten vypadá božsky...zbožňujem jablká v koláčoch....asi najčastejšie robím štrúdľu, kysnutý koláč s jablkami a jablkový koláč s piškotami nepečený..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, Marcelko:) Tak treba ten piskotovy nepeceny ja s jablky vubec nedelam. Ten delam vyhradne s merunkami:)

      Vymazat
  2. Tieto jablčníky sú najlepšie, budem ho robiť aj ja, máme jablone a jabĺčka už veľmi padajú...

    OdpovědětVymazat
  3. Koláč sester Tatin patří u nás taky k nejoblíbenějším, stejně jako jablečný štrúdl z kupovaného těsta, obzvlášť když už je k dispozici i vyválené těsto:)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá úžasně! Padaných letňáků jsem dostala spoustu, tak je asi využiju a zneužiju Váš recept :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ten půjde a bude :) Díky za apple inspiraci :)

    OdpovědětVymazat