pondělí 25. dubna 2016

Krémový čokoládový koláč


Zase jeden čokoládový. Tyhle nové recepty zkouším vždy, když má přijít návštěva. Trochu risk, ale většinou to vyjde. Normálně totiž tyhle dobroty doma nepeču. A když, tak spíš k nějaké příležitosti. Většinou dělám "obyčejné" buchty a koláče, trochu zdravější a ne plné čokolády. 
Ovšem zpět ke koláči. Chutnal nám, a tak se o recept ráda podělím.  A vzhledem k tomu, že jsem si ho trochu upravila, nepřidám odkaz, ale hned recept. Podotýkám, že recept je na kulatou koláčovou formu o průměru 22 cm (tzn. tu menší).




Korpus
3/4 hrnku krupicového cukru
1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku kakaa
špetka soli
90 g másla (rozpuštěného, lehce zchladlého)

Náplň
1 3/4 hrnku nalámané hořké čokolády (tj. cca 200 g čokolády)
1 1/2 hrnku smetany ke šlehání
2 velká vejce (rozšlehaná)


Suroviny na korpus smíchejte dohromady a rukou zpracujte v kompaktní hmotu. Tou potom vyložte, ideálně keramickou (nemusí se vymazávat), formu, a to tak, že těsto pěkně prsty vytlačte do stran, až k okraji. Korpus dejte péct na 10 minut při 180°C. Po upečení ho nechte cca 15 minut zchladnout. Korpus nebude úplně dopečený, protože se bude péct ještě jednou, i s náplní.
Mezitím si připravte náplň. Na kostičky nalámanou čokoládu nechte, za stálého míchání metličkou, rozpustit ve smetaně na šlehání. Až se vše rozpustí a spojí, odstavte hrnec z plotny a nechte ho lehce zchladnout. Až nebude náplň úplně horká, vmíchejte do ní dvě rozšlehaná vejce. Vše nalijte na již vychladlý korpus a dejte znovu péct na 180°C na cca 25 minut. Až budete koláč vyndavat, nelekejte se. Náplň bude ještě bublat a nebude vůbec tuhá. To je v pořádku. Ztuhne až poté a vytvoří tu skvělou krémovou konzistenci.
Koláč nechte zchladnout v pokojové teplotě a potom ho dejte do lednice na minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Podávejte ho posypaný kakaem a se šlehačkou (nesladkou, sladký už je i tak dost:)). Korpus je trošičku tužší, proto je vhodné ho pře podáváním vyndat třeba o půl hoďky dřív z lednice, aby trochu povolil.



Náplň koláče je krásně krémová, a to i druhý den. Fotky řezu jsou ze druhého dne.
A pokud máte rádi čokoládové koláče či dorty, tady a tady jsou mé další tipy. 



5 komentářů:

  1. Vypada bajecne a jak mu ta maceska slusi!!! M.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, vypadá moc dobře - ten zkusím :-) Díky a krásný den, Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá luxusně a určitě tak i chutná. Asi dlouho nevydrží :o)
    Krásný den
    Katka ♥

    OdpovědětVymazat