čtvrtek 14. dubna 2016

Víte to....to s tím tříděným odpadem ?


Protože zelené nebo eko (jak chceš) téma v minulém příspěvku mělo celkem úspěch. Napadlo mě napsat ještě jedno "pojednání", a to o třídění odpadu.
Věděli jste, že do plastového odpadu, skla i kartonů se smí dávat jen řádně vymytý plast, sklo či nápojové kartony?  A že do papíru nepatří mokré a mastné papíry?  A že ze skla, potažmo i plastu, by měly být sejmuty všechny papírové etikety (i když zde se některé zdroje rozcházejí)? A víte, že třeba ruličky od toaleťáku a kartony od vajec patří do směsného odpadu, protože už jednou (nebo spíš vícekrát) recyklované byly a nelze je tedy znovu recyklovat?  Stejně tak použité papírové kapesníky patří do směsného odpadu.  Ale pozor - ruličky i plata můžete kompostovat! A nebo kupovat toaleťák s ruličkama, které se rozpustí v toaletní míse. Ty mě baví moc:) 
No, přiznejte se, odlepujete doma etikety? A kdo z vás všechen plast, sklo a kartony řádně vymývá. A dáváte mokrý papír do směsného odpadu? Já tedy úplně ne. Mokrý papír přece po chvíli uschne, ne? Tedy pokud není mokrý od ředidla nebo tak něco. Tohle trochu nechápu. I ten mastný, když hážu do směsného odpadu, mé srdce trochu trpí. A co třeba kelímky od jogurtů. Vymýváte? A obaly od pracích prostředků nebo aviváží. Vymýváte je, než je hodíte do koše na plasty? 

A pak je tu ještě jedna věc, a to je sešlapávání PET lahví, případně kartonových krabic. Úplně mě chytá amok, když vidím, že někdo vyhodí plnou igelitku nesešlápnutých PET lahví a nebo obrovskou kartonovou krabici plnou papírového odpadu. Vždy mě svrbí ruka, že to vše vyndám a sešlápnu. Díky těmto "nepořádníkům" se pak hromadí odpad kolem kontejnerů a při větru lítá všude možně. Zvlášť na různých sídlištích to je šílené.

Takže,co patří a nepatří do jednotlivých kontejnerů?


PAPÍR
Časopisy, noviny, sešity, krabice, papírové obaly, cokoliv z lepenky, nebo knihy. Obálky s fóliovými okénky také ano. Nevadí ani papír s kancelářskými sponkami. Bublinkové obálky pouze bez plastového vnitřku!
Nepatří sem: Mokré nebo vlhké papírové utěrky. Celé svazky knih (vhazovat pouze bez vazby, ve větším počtu patří na sběrný dvůr), uhlový, mastný nebo jakkoliv znečištěný papír.  Tyto materiály nelze už nadále recyklovat. Dále obvazy, hygienické potřeby, dehtový a voskovaný papír, kopíráky. Pozor, použité dětské pleny opravdu nepatří do kontejneru na papír, ale do popelnice! 




PLAST
Fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET láhve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Pěnový polystyren by se měl vhazovat v menších kusech.
Nepatří sem:  mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky. Dále sem nepatří jednorázové pleny, bakelity, laminované pryskyřice, molitany, obaly od maziv a olejů, lahve od stolních olejů, znečištěné plasty (např. zbytky potravin, chemikáliemi, oleji), novodurové trubky, linolea a jiné výrobky z PVC, automobilové plasty.



SKLO
Zelený kontejner: Barevné sklo, například lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů. Také tabulové sklo z oken a ze dveří.
Bílý kontejner: sklo čiré, tedy sklenice od kečupů, marmelád či zavařenin a rozbité skleničky.
Nepatří sem: keramika a porcelán, autosklo, zrcadla nebo třeba drátované sklo, zlacená a pokovená skla. 

NÁPOJOVÉ KARTONY
Krabice od džusů, vína, mléka a mléčných výrobků, které je potřeba před vhozením do kontejneru řádně sešlápnout!
Nepatří sem:  „měkké" sáčky, například od kávy a různých potravin v prášku,  nápojové kartony obsahující zbytky nápojů a potravin.

Vím, že mnozí z vás tohle všechno ví, ale určitě se najde aspoň jeden člověk, kterému to třeba v něčem otevře oči.

Se seznamem věcí a s obrázky jsem si pomohla ZDE

15 komentářů:

  1. Určite sme polovicu z toho nevedeli, ale čo naša vzácna voda? Nie je vzácnejšia ako vyplachovať PET flaše od Fanty, poprípade umelohmotné bandasky od prasku na pranie. Podľa mňa toto všetko aj s odlepovaním asi robia v závodoch na triedenie odpodu, ale ja to určite nebudem robiť a ničiť denne hektolitre vody a cas s odlepovaním nálepiek, veď oni to lepia ako keby na furt. No ja som sa Petra teraz tak rozčúlila. Nie na teba samozrejme. Minule som vyhodila do bezneho odpadu plast od jedlého oleja a manzel to vytiahol a hodil medzi plasty. A ja mu vravím, že veď je to mastné a on veď sa to vyplachuje v závode a rozpúšťa pri takych vysokych teplotach, ze je to jedno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ty nalepky, to je neco. Ja tedy plast. lahve treba od šťávy vyplachuji, ale tak, ze si z toho zbytku, ktery nejde vylit udelam jakoby stavu a nebo ty lahve od pracich prostredku vyplachnu a naleju i s vodou do pracky. ALe ze bych to nejak extra drhla, to ne. A je to tak. Ono se rekne lehce vyplachnout, ale kdyz to udelam x-krat rocne, tak radsi ani nechci pocitat, kolik to stoji ta voda. Ja olej driv take hazela do plastu (lehce vymyty), ale ted uz do smesného.

      Vymazat
    2. Jinak v jinych zdrojich se zase pise, ze ty plasty od mydel, pracich prostredku, samponu apod. se vymyvat nemusi, ze nejsou skodlive, tj. netvori se tam plisen jako treba ze zbytku jidel a podobne. Tak on clovek nevi. ALe prave tyhle plasty od hygien. prostredku se daji celkem uplne spotrebovat - vzdy lahvicky necham vykapat a pak jeste vyplachnu a umyji s tim nadobi ci ruce...

      Vymazat
  2. Dík, si super, veľa som si zopakovala-a to sa mi dcéra smiala, že dávam sklo do myčky pred vytriedením , u nás nemáme to posledné, kontajner na nápojové kartóny, ale máme zber textilu, vypratého, zabaleného:-)
    Muž videl kontajner na kov.
    Myslím, že u nás sme za opicami, videla som to aj v Bratislave, spaľovňa frčala ostošesť, mimochodom, muž bol medzi prvými po revolúcii ,,vyučený,, v Holandsku na čističky a úpravne vody a eko skládky, a ostal ako živnostník pri tej vode!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Textil mame taky, a to jsme pidi vesnice:) Kontejner na kov - myslim volne pristupny, to ani neznam. Nebo mozna jen se nezajimam. My s tim jezdime do sberneho dvora. Muz - palec hore :) Je fakt, ze v cizine je jiny level a taky vysoke pokuty .

      Vymazat
    2. Bola som s dvoma malými prckami 11 mesiacov sama, ale teraz nás to živí, máme slobodu a muž je ako autík ,,za vodou,,, bol prvý vodohospodár na živnosť a stále si ho zazmluvňujú obce....ja mám už výpoveď, jemu sa pridalo...
      Dnes mi doplo, že život s ,,mojimi,, je vlastne neustále triedenie vecí k dennému životu, oni to nedokážu....
      ...to nanovoukladanie v dome, zariaďovanie pracovne muža, mladých, budoáru, to je môj ,,doktorát so špeciálneho chráneného bývania,, a zariaďovania za účelom ....
      Doktorát z ,,rozpoznania ich potrieb a diagnóz,, a života s nimi už mám:-)

      Vymazat
    3. Tak to je super, ze jste "nezavisli", zvlast, kdyz manzel je take A (to jsem nevedela). To tedy klobouk dolu ! A presne jak pises, ty bys mohla mit doktorat na trideni a uklizeni:) TA to ostatni bys mohla vyucovat:)

      Vymazat
  3. Třídíme již hodně let, 2x v měsíci projíždí ulicemi auto a pytle s vytříděnými věcmi nakládá u každého domu. Na několika místech ve městě jsou barevné kontejnery + veliký kontejner na textil - vypraný, složený, k dalšímu upotřebení. Obaly od plastů ale nevymývám, etikety nestrhávám, přiznám se, že to jsem netušila. Měla jsem dojem, že to vše se děje v samotných třídírnách, to vyčištění ...
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S temi etiketami a vymyvanim, ono se to asi deje, ale tak proc by lidi nepoucili/nepošťouchli, ze?:) Ja vymyvam plasty od šťávy tak, ze si s tim zbytkem s vodou udelam stavu a lahve od pracich prostredku vyplachnu a vyleju do bubnu nebo prihradky pracky. Treba ten olej jsem driv lehce vymyty hazela do plastu, ted uz do smesneho odpadu. Jogurty ale moc neresim. Ono se tedy v jinych zdrojich pise, ze staci plasty řádně spotřebovat/zkonzumovat tak, aby se tam netvorila plisen. A nekde, ze obaly od mydel a pracich prostredku, ze se vymyvat nemusi, ze ty nejsou skodlive, tj. netvori se plisen apod. Tak on clovek poradne nevi...I kdyz zrovna tyhle "beauty plasty" se daji spotrebovat uplne, jak jsem psala (mydlo treba vzdy otocim a necham uplne vykapat).

      Vymazat
  4. Raz dávali v TV reláciu o odpadoch a tam pani cez plasty vravela že netreba nič umývat, odlepovat, aj všetky viečka sa možu dávat ...nová technologia ich rozloží a vraj sa to ešte filtruje a odpad potom upravujú ...podla mna treba viac chránit pitnú vodu a podla možností nepúštat žiadne chemikálie do odpadu...aj ked teda kelímky od jogurtu umývam, možno aj preto aby "nevonali" kým sa odnesie odpad do kontajnera

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano. Jak pisu v odpovedich viz. vyse. I kdyz zrovna ty plasty od hygien. prostredku se daji celkem beze zbytku spotrebovat a vyplachnout zaroven. S tou vodou to je svata pravda.

      Vymazat
  5. Každé město to má asi trochu jinak, podle toho jakou má další technologii třídění. U nás se plast dál vytřiďuje ručně a proto do nádob s plastem vhazujeme i tetrapack. A co se týče vymývání plastů opravdu od jogurtů, různých tvaroháčků atp. není potřeba, je to spíš proto aby to nesmrdělo doma, než to do toho kontejneru vyhodíte, odlepovat není třeba nic a už vůbec ne ze skla. Jen ten mastný papír do papíru opravdu nepatří s tím je při dalším zpracování problém. u nás chodí ze sběrného dvora dělat besedy do škol a taky děti chodí na exkurze k nim, tak mají docela povědomí co a jak. Taky díky třídění máme v našem městě docela nízké poplatky za komunální odpad. Mějte se. Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiři, díky za kometar. To odlepování je takové diskutabilní a stejne to 90% lidi neodlepuje. To je super, ze maji deti takove besedy. A schopne zastupitelstvo/starosta je taky znat, to je pravda:)

      Vymazat
  6. Děkuji za zajímavý článek! Já teda plasty nevymývám, máme kontejnery kousek od domu, takže dlouho doma nehromadíme. U nás se dokonce do kontejneru s plasty dává tetrapack a také obaly od konzerv. Překvapily mně ty ruličky a vajíčka:-) Pěkný den. L.

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, manžel mě "donutil" vymývat i od jogurtu. Takže vymývám vše a pak zase trpím spotřebou vody, protože na myčku nemáme místo. S tím olejem jsem to nevěděla.

    OdpovědětVymazat