pondělí 10. října 2016

Bruno roste. A to tak, že rychle...


Nejenže Bruník nosí skoro stejně velké oblečení jako o rok a půl starší Bobík, má jen o půl čísla menší boty (takže moje vize, že ušetřím za boty vzala za své), ale samozřejmě chce mít všechny vymoženosti jako jeho starší brácha. A to se týká i místa u stolu. Potřebuje tedy také tu rostoucí židličku, kterou má Bobík, protože ta jeho (s vestavěným pultíkem) pro prcky už ho nebaví.
On už jí potřeboval, tedy spíš chtěl, asi tak před půl rokem, ale odhodlali jsme se k ní až teď. Zhruba tak od roku, kdy už víc jak dva měsíce chodil a zjistil, že umí i obstojně vylézt kam se mu zachce, se bráchovo rostoucí židličky dožadoval. Nejdříve nesměle, ale poslední dobou se to už bez rvačky neobešlo. Když měli kluci dobrý den, byli schopní se oba mačkat vedle sebe na té jedné židličce, ale to bylo spíš výjimkou. Většinou je to tak, že když Boban Bruna na židli zmerčí, je zle. Takže jsme museli jednat.
Léto jsme ještě přežili jakžtakž bez úhony, protože jsme často jedli venku, kde mají kluci dětský stoleček a židličky a nebo jsme pendlovali po babičkách. Jakmile však skončilo teplo, nová židlička byla nevyhnutelná.




Jsem ráda, že jsem díky e-shopu www.feedo.cz mohla pořídit rostoucí židličku značky Hauck, konkrétně tenhle typ. Je konstrukčně trochu jiná než ta, kterou má Bobík, ale funkci plní stejně dobře a Bruno je nadšený. A Bobík vlastně taky. Bruník sedí s námi u stolu, není upoután a hlavně může svobodně lézt nahoru a dolů. A že leze, asi stokrát za den. Občas jen, aby se podíval, co je na lince nebo mi asistoval u vaření a nebo jen rozsvítil a zhasnul světla. 
Židlička je dodávána klasicky s pultíkem a popruhy, ale ty my již nepotřebujeme, protože se Bruník již obstojně nají sám u stolu. Pultík by mu překážel. 






Pro ty, kteří nad židličkou, ať už jakoukoliv, uvažují, uvedu míry, které při koupi židličky zajímaly mě a kterými rostoucí židlička Hauck disponuje:

Výška židličky: 77 cm (vč. opěrky to je ještě o 3 cm víc, tj. 80 cm)
Šířka židličky: 48 cm
Hloubka židličky: 56 cm
Sklon sedadla židličky: 110° (ideální sklon sedadla židle dle ČSN by měl být 90-110°)
Váha židličky bez pultíku: 6,5 kg

Pro mě samotnou byl stěžejní hlavně sklon opěrky a hloubka židličky, protože židličky máme v kuchyni a ze začátku jsme o ně docela dost zakopávali (jak člověk nebyl zvyklý, že mu od stolu něco "trčí" do prostoru). 
A protože už jednu rostoucí židličku doma máme, zajímalo mě, jak moc se od sebe židličky budou lišit. Musím říct, že oproti Bobíkově židličce je židlička Hauck širší, méně hluboká a je navíc i v zadní části opatřena spojovací lištou bočnic židličky. Je také nepatrně nižší. Sklon její opěrky je 110°, tj. o 15°více než u Bobíkovy židle, ale obě židličky sklonu dle ČSN vyhovují a to je hlavní. Hauck židle mi přijde bytelnější. A to právě díky té zadní spojovací liště, která jí dělá stabilnější. I opěrky jsou vyrobeny z dvakrát silnějšího dřeva. Manipulace je mi také příjemnější s židličkou Hauck, i když je díky spojovací liště a silnějším opěrkám o 1 kg těžší. Navíc má i umělé podložení spodní části, aby se zabránilo poškrábání podlahy.

Židlička Hauck má nosnost 90 kg a je vhodná pro děti od cca 6ti měsíců až do 10ti let. Na www.feedo.cz je k dispozici v různých provedení. Vzhledem k tomu, že vydrží až do deseti let věku dítěte, je to investice, která se opravdu vyplatí.



Dřív jsem si myslela, že rostoucí židlička je jen módní záležitost, ale když jsem si o ní zjistila něco víc a hlavně si přečetla pár rozhovorů s lékaři, kteří zmiňovali přímou souvislost migrén a velkých bolestí zad u dětí, které sedí na špatně seřízených židlích nebo židlích, ze kterých nedosáhnou nohami na zem, pořízení židličky pro mě pak byla samozřejmost.

Co se týká nastavení židličky, Bruník má ve věku 21 měsíců nastaven sedák na nejvyšším možném stupni a opěrku nohou na předposledním (či druhém odspodu, chcete-li). 


 


Židlička je vyrobena z bukového dřeva a její sestavení je jednoduchá a intuitivní záležitost. 


 


 

Rostoucí židličky plánujeme později klukům přesunout do dětského pokoje (který ještě nemají). Zatím ale všechny aktivity (jako kreslení, modelování, skládání apod.) stejně dělají u kuchyňského stolu, rozuměj tam, kde je máma, takže umístění v kuchyni je prozatím ideální.

Věřím, že tahle recenze někomu, kdo třeba plánuje židličku pořídit svému dítku k Vánocům, pomůže. 

Jak jste na tom s rostoucími židličkami vy? Máte je doma pro své děti?


Tento příspěvek je sponzorovaný a vyjadřuje pouze moji osobní zkušenost a názor na danou věc/ produkt/ službu.

6 komentářů:

  1. Peti, ja riešim už len nerozbitnosť stoličky:-)
    Chcela som ti napísať nový názov môjho blogu:
    http://otcovdom.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, Alenka:) Já začínám zjišťovat, že dva kluci, to je taky pěkná likvidační četa:) Diky za info s blogem, znamenám si.

      Vymazat
  2. Ahoj Peto, i my mame doma rostouci zidle - ted uz dve:) Mame obe Jitro, protože ty jsou asi nejznamejsi a nam vyhovuji i diky tomu, ze nezabiraji tolik mista a daji se strcit pod stul a jsou teda taky dost stabilni, když vidim, co na tom obe deti vyvadeji...Akorát první jsme kupovali novou, ale ted jsem byla rada, ze jsem sehnala jako novou za tretinovou cenu. Protože to není levna zalezitost:)Prokop uz na ni pise ukoly:) Super je ta nastavitelnost sedaku i podlozky na nohy. Tak at se Brunikovi dobře sedi:) Katrin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za koment, Katrin. Do pokojíku na úkoly a vůbec bude u nás taky super. Je skvělý, že vydrží tak dlouho. Je to investice, která se fakt vyplatí.

      Vymazat
  3. Ahoj Peto,

    zrovna zidlicku vybiram, takze supr inspirace. Moc diky.
    Vaham mezi touto a Jitro. Nemas zkusenost?
    Predem moc diky.
    Krasny den

    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, díky za komentář. S židlí Jitro zkušenost nemám, ale když jsem koukala na rozměry a vůbec její konstrukční řešení, je hodně podobná té naší druhé židličce. Každopádně má tedy bočnice dole spojeny jen tou jednou spojovací lištou uprostřed (tj. zbytek těch nožiček židličky jakoby trčí do prostoru), což mě víc vyhovuje u té židličky Hauck, která má ty spodní spojovací lišty dvě (jednu vpředu a druhou vzadu) a připadá mi díky tomu bytelnější - jak to píšu v článku. Jinak obecně jsou všechny ty židličky hodně podobné, liší se většinou jen použitým materiálem, a pak řešením opěrek (tvarem) a těmi spodními spojovacími lištami. A ještě tedy šířkou židličky.

      Vymazat