pondělí 16. ledna 2017

Poslední ani ne rok...


...na mateřské (tedy rodičáku). Čím víc se blíží nástup do pracovního procesu, tím víc si tu mateřskou užívám. To, že nemusím: ráno vstávat a chvátat do práce, trávit hodiny v ranním šílenství na Jižní spojce, stresovat se z prudících klientů a nespolehlivých dodavatelů.

Zároveň mám:
- tolik času na děti
- tolik času trávit venku na čerstvém vzduchu
- čas si dát v poledne šlofíka (no, kdy jindy se nám to poštěstí, že?)
- tolik času vnímat svět jinak - dětskýma očima a mít tak jiný a čistý úhel pohledu
- tolik času na úklid (i když vydrží být uklizeno jen pár minut..)
tu možnost, vybrat si ten nejlepší čas na nákup (a netlačit se ve frontách v denní špičce)
- tolik času na přemýšlení o nesmrtelnosti brouka..

Vůbec mi nevadí, že nejsem tolik ve společenském centru dění. Priority se mi hodně změnily a mně je fakt dobře doma. Divný? Pro mě ne. Mám několik velmi blízkých přátel a to mi stačí. Nemusím vymetat každou party či blogerský nebo jakýkoliv jiný event.  Mně stačí jít ven a pořádně se nadechnout nebo jít do stylové kavárny s kamarádkou (když jsou zrovna naši drazí doma a pohlídají prcky). 



Jenže, v srpnu mi končí mateřská, resp. rodičovská a já přemýšlím, co dál. Jak budu zvládat původní profesi tak daleko od domova, když školka končí v 16:30. A když ne tam, tak kde a jakou práci vůbec hledat? Stejnou profesi nebo něco úplně jiného? Rozhodně vím, že už nechci být semletá požadavky nadnárodních korporací na promo výrobků, se kterými má duše nesouzní. Nechci podporovat něco, o čem nejsem stoprocentně přesvědčená, že je v souladu s mým životním stylem a myšlením vůbec. Jo, ten luxus, dělat jen to, co mě baví, ten chci. A nejlépe z domova tak, abych měla pořád hodně času na děti a nemusela je nechávat ve školce celý den. Tohle přesně by se mi moc líbilo.
Moje práce mě bavila vždy, ale nikdy jsem o ní nepřemýšlela z tolika úhlů, jak to má možnost člověk doma na mateřské, kdy věci naberou zcela jiný řád, směr a vnímání světa. Tolik mě mateřství změnilo. A já jsem za to strašně ráda.
Hlavou se mi samozřejmě honí spousta nápadů, ráda bych rozjela něco svého, jenže nejsem tak velký střelec a moje puntíčkářství a do toho situace s EET, zvlášť při startu podnikání... No, je toho moc a já mám v hlavě chaos. Všechny indicie mi říkají, ANO, jdi do něčeho svého, ale já mám pořád spoustu ALE...Můj vrozený pesimismus v tomto případě vyhrává. A i když na pesimistickém přístupu k životu dlouhodobě pracuju, tady jdou veškeré snahy stranou.



Navíc, když vím, že např. ke spuštění e-shopu (pro mě vedle služeb nejjednodušší forma podnikání z domova) stačí jen pár kliknutí a různé firmy vše zařídí za vás. Pořád mám v "Oblíbených" uložený tolik populární www.shoptet.cz, kde můžete vlastní menší e-shop rozjet fakt ZADARMO, a to včetně technické správy. Nejlevnější varianta z pěti je pak za necelé tři stovky a tam už těch prodejních položek můžete mít fakt hafo a k tomu služeb ještě víc. Mám ráda, když něco funguje tak, jak má a navíc jako takový šikovný balíček "vše v jednom". 
Jenže to aby si člověk zřídil ŽL a co když mi to nepůjde a prodělám. Ve všech mých nápadech mám silnou podporu manžela, který naopak střelec je a nebojí se jako já, ale stejně mám pořád obavy. Taky proto, že jsme se "díky" mateřské a předchozí koupi a částečné rekonstrukci domu, docela finančně vyčerpali a to je taky jeden ze zásadních bodů, který mi brání. 
Člověk ale pak kolem sebe vidí spoustu holek, kterým to podnikání vyšlo a tak mu zase svitne naděje, že když to vyšlo jim, tak proč ne mě, ale pak se zase hodim do "klidu" a najdu minimálně pět důvodů proč ne. A tak už to je několik měsíců. Měla jsem i velmi efektivní sezení s koučkou a také jeden speciální kurz, které mi v rozhodování velmi pomohly, ale pořád mám v hlavně toho malýho červíčka. Teď budu pomáhat jedné mojí drahé kamarádce s rozjížděním jejího eshopu, tak doufám, že mě to nakopne k nějaké vlastní iniciativě. A klidně k malé a pomalu, ale ať už se někam pohnu....


Jak jste na tom vy, co již něco svého rozjetého máte? Co bylo vaším spouštěčem odejít z práce nebo se po mateřské na něco vlastního vrhnout? A nebo mě spíš odradíte?

19 komentářů:

  1. Hezký den, bohužel neporadím, ale jsem poslední rok na rodičovské a v hlavě mi běží podobné myšlenky... :) Najednou vidím svět úplně jinýma očima...
    Držím moc pěsti v rozhodování!
    Hezký den, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, děkuji. Sama jsem zvědavá, kam mě nakonec vítr zavane. Rodičovské zdar!

      Vymazat
  2. Podľa mňa je teraz zlá doba niečo začínať, neviem ani či idú e-shopy, lebo ja z tade neobjednávam, potrebujem si na to čo kupujem "sáhnout". Vo všetkom je veľká konkurencia. Ale pokiaľ máš dobrý nápad, tak mu treba veriť a ísť do toho. A určite zobrať papier a spočítať si náklady, návratnosť a pod. Mám kamošku ktorá podniká v svadobke a má aj obchod z kozmetikou. Vyzerá to na to, že ako jej to fantasticky ide, ale žiaľ každý rok sa zadlžuje viac a viac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zitka. Děkuji ti za názor. Máš pravdu, někdy se vše tváří skvěle, ale realita je úplně jiná. Je to těžká doba. Jsem zvědavá, jak to všechno dopadne...

      Vymazat
  3. Také mám takové myšlenky, naštěstí se to odkládá, jelikož z nedočerpané rodičovské opět nastoupím na mateřskou. Hlavním důvodem pro mě bude určitě to, že nebduu chtít ráno děti "odložit" a setkat se s nimi až večer, ale jak to udělat, kdo ví, je pravda, že dnes je opravdu ve všem hrozná konkurence, ale určitě stojí za to to zkusit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, nechci děti nechat od rána do večera ve školce. Babičky máme daleko, takže vyzvedávat dřív nemá kdo. Případně nějaký dobře placený půlúvazek. No, jsem zvědavá... A tobě gratuluju k další mateřské👍🍼

      Vymazat
  4. Ja by som ťa podporila k tomu ostať doma, deti ťa potrebujú...e-shop - Tvoja tvorivá dieľňa...
    Vždy bola ťažká doba...teraz sa mi zdá, že ženy v pohode žijú cez internet a všetko si vedia cez neho vybaviť, nakúpiť, realizovať(sa)...taký iný rozmer života v domácnosti:-))
    Ty máš tie výrobky veľmi pekné!
    Ja som mala jasno, ostala som kvôli Nadi, nemohla sa v škole učiť, nemohla ostávať v družine, zabilo by ju to (zničili by mi ju) ...bolo to na mne, len moje rozhodnutie a pritom sme boli bez prostriedkov, trochu som učila...miesto banánov a jogurtov a mäsa bola kyslá kapusta, cesnak, zemiaky, lyžička sézamu-vápnik a tofu, vtedy za babku...všetko som šila, štrikovala, aj kabáty, vetrovky, kombinézy (preto mám teraz k tomu tak trochu odpor) a keď som čakala tretie, dostala som kočík trojkombináciu zo socíku a pytel bavlnenej výbavy pre kojenca a bola som vďačná, aj nejaké peniaze sa našli....a potom prišiel Milo, keď sme sa pre neho rozhodovali, nevedela som, že bude k nemu zamestnanecký úväzok (ale ináč by sa k nám z ústavu nedostal, nebol určený na osvojenie)...dnes mám od štátu ,,vreckové,, za opatrovanie, takže taký je ten môj biznis.
    Keď ide ale o dôležité životné rozhodnutia a hodnoty, peniaze by nemali úplne rozhodovať...nám nič nechýba... o dome sme ani nesnívali...buď (veľkorysá v rozhodnutiach) prajná a bude ti dopriate:-)
    Neboj sa! Držím palce, vnímam ťa ako veľmi šikovnú:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Alenka, děkuji za dlouhý a krásný komentář. Se svými výrobky bych se asi neuživila, i když by to bylo krásné. Vím, že dřív to bylo všelijaké a zvlášť v tvojí situaci. Vždyť víš - velký respekt tobě! Já jsem i ráda, že jsem se přesunula na vesnici, protože pokud bych tu třeba potřebovala sklad, tak mi tu jsou schopni dát prostory "za babku". No, jsem fatalista, takže si na druhou stranu říkám, "osud přesně ví, kam patříme". On by byl i fajn poloviční úvazek a bokem si dělat něco svého, co by třeba jednou mohlo fungovat ve "velkém". Nechám se překvapit...Díky a měj se krásně. Sleduju tě, ale nestíhám komentovat ....Navíc jsme víc jak tři měsíce pořád všichni střídavě nemocní...chjo...

      Vymazat
  5. Milá Petro, kdy jindy člověk zkusí něco nového než právě po mateřské. Pro mě je mateřská totální restart celé mé osobnosti a taky jsem se pustila do vlastního podnikání. Už vůbec si nedokážu představit, že jsem na 12 hodinové směně a děti vůbec nevidím. Peníze jsou a budou někdy víc někdy míň,ale vždycky se to nějak dá zvládnout. Určitě bych neváhala a pustila se do toho ještě na mateřské..aspoň budeš vidět, jak to půjde a budeš mít čas promyslet případné plány B. Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eli, to si právě taky říkám. Kdy jindy, když ne na mateřské...Díky za podporu a tobě přeju hodně štěstí v podnikání. Jsi borka !

      Vymazat
  6. Ja som len teraz zacala tuto fazu mojej kariery, preto som zvedava, co vam poradia ostatne zeny, a co by mohla aj mna inspirovat, kedze ja by som uz teraz chcela popri babatku nieco aktivne robit. Tiez mi napada e-shop, napr. so skandinavskymi znackami oblecenia a doplnkov pre deti.

    Drzim prsty, aby ste si nasli svoju cestu a boli stastna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slavi, děkuji. A já drzim pěsti vám. Skandinávské věci frčí, to je fakt...

      Vymazat
  7. Peti, dekuji za Tve sdileni pocitu a myslenek. Myslim, ze ne jedna/jeden z nas prohani a pohrava si s tim kam se ubrat dal. Prostredi kolem nas sledujeme jen z fotek a z rychlosti. pritom si neseme vnitrni tihu, ze to "nestihame", ze kdyz jo, tak to nema hloubku, prostor, cas a tak je pro nas pak tezke si predstavit, ze muzeme v tomhle vsem uspet! Muzeme (i kdyz je to otrepana fraze a klise). Muzeme, pokud chceme nas i nase blizke (protoze i jich se to zejmena tyka) do toho ponorit. Pro me je to NESMIRNE tezke a ten krok do toho vpadnout ne a ne udelat. A protoze si rikam, ze vse ma svuj cas, asi proste jeste neprisel?! sami to uvnitr kazdy vime, proc to nejde a neprichazi...vim, ze nemam dost sebevedomi se prodat/prosadit, vim, ze jsem zpohodlnela a "tah" jit za necim je nizsi, nez pred prichodem rodiny, vim, ze mam na vse vymluvu/omluvu, vim, ze ted je ted a kdyz budu sedet a lelkovat po IG a FB, tak se jen bude prohubovat moje propast, vim, ze je to drina....a mozna proto porad se drzim jen pri zemi. Sen vzletnout se jednou naplni a je jedno cim....totiz ten sen je vlastne to byt spokojen sam za sebe a neresit okoli. At vsem co ten svuj maji se naplni a lehce se kraci svetem. Peti, vim, ze ty se neztratis!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, díky moc za upřímný komentář ♥♥♥ Vždyť víš, že já jsem fatalista a tak věřím, že co se má stát, se stane. A když to zrovna nebude to, co má člověk v plánu, asi to tak mělo být. Ale ty už jsi jen malinkatý kousek, takže tam je to jasná věc. To dáš !!! Pusu P.

      Vymazat
  8. Petro, skvělý článek. Děkuji ;) Já jsem Ti zapomněla říct, že je výhodný, když si necháš rodičák do 4 let - právě třeba kvůli založení ŽL, protože za Tebe platí zdr a soc stát. Já jsem to tak měla/ještě měsíc mám. Nebyla jsem tudíž závislá hned první rok na tom, abych odváděla ty povinné dávky. Jen je potřeba mít nějakou rezervu na tom rodičáku, aby Ti nějaký zbytek rozpočítali... Kdyžtak napiš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, dobrá poznámka. To máš pravdu. Dobře, že jsi to sem napsala. Třeba se tím inspirují i ostatní...

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omylem jsem svuj prispevek smazala :( hezky napsany clanek se kterym se totoznim. Sleduji vas jiz dlouho a drzim pesti, at se vydate jakkoliv ;) mate sikovne ruce a inspirativni napady.

      Vymazat
    2. Díky moc, Terko:) Pevně věřím, že nám to všem klapne podle našich představ.

      Vymazat