čtvrtek 1. června 2017

Zahradní...


Na zahradě teď kvetou opravdové skvosty. PIVOŇKY, moje nejoblíbenější. Ale tak to má spousta z vás. Sociální sítě jsou jich teď plné. My máme čtyři keře a kvetou postupně, takže se z nich radujeme opravdu dlouho. Nejdřívě kvetly ty rannější sytě rudé, teď kvetou sytě tmavě růžové a na horní zahradě máme ještě světlé růžové a bílé. Velkej Bob květiny také miluje, tak si jejich krásu užíváme společně. Akorát ta moje alergie, to je letos peklo. Nevím, zda je ten letošní pyl nějak víc agresivní, ale já skoro nemůžu vycházet ven, vrátila se mi zpět silná alergická rýma (která mi ve finále spadla na průdušky, takže k tomu všemu ještě krchlám), a tak doma žádné květiny mít nemůžu. Co naplat. O to víc nám zdobí zahradu. 
A taky nám vykvetl krásně klematis. Ten máme navinutý na naší svatební bráně a krásně kvete. To je taková zvláštní květinka. Má tak jemný stonek a listy a tak nádherné a velké květy. Úžasný.



Nevím, které se mi líbí víc. Když začnou prvně kvést rudé, jsem přesvědčená, že právě ony jsou ty nej... Ale když pak vidím i tyhle růžové, jsou tak něžné.... Je to prosté, všechny jsou krásné:)




I ty pantoflíčky jsou nádherné...



a ještě sousedovic krasavice


Již delší dobu kvetou i další úžasné květiny, a to rhododendrony. Letos Průhonický park nestihneme a s tou mou alergií bych tam ani nechtěla, ale kdo tam byl, ten určitě neprohloupil. Viz. moje fotoreportáž z předloňska. Gigantické rhododendrony tam přenádherně kvetou. A vůbec, je to velmi oddychový výlet. Mně, původem Jihočešce, se totiž líbí všude, kde je voda, a průhonický rybník a procházka kolem něj je moc faaajn.
Doma nám nakvétají už i růže a levandule, samozřejmě. Prostě radost pohledět. Zvlášť, když se hned vedle nich s klukama cachtáme v malém bazénku...
Jaké jsou ty vaše nejoblíbenější květiny?



7 komentářů:

  1. Dobry den,mohu doporucit??? Jehlicka do ucha me zbavi vzdy cca 50 -80% probl.s alergiemi.Kvetiny...miluji pivonky,hortenzie,floxy,slunecnice,slez...Mejte se sedmikrasne. JP

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jiři. Možná využiju. Léky na alergii mi totiž tak nějak nezabírají (i když průběh bez nich jsem radši nezkoušela). Hezký den i Vám:)

      Vymazat
  2. Vůně pivoněk mi připomíná dětství, kdy jsme jich měli plnou zahradu, potom je slepice a na konec táta zlikvidovali, jaká škoda. Moje oblíbená kytička vzhledově je čínský karafiát, máme takové sytě růžové žíhané, radost na ně pohledět. Mimo jiné se také těším na levandule, ty tak v druhé polovině června budou v květu. Já jsem z Vysočiny a tak to tu kvete a uzrává vše až o trochu déle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karafiáty se mi taky líbí. Vnímám je jako takové malé hortenzie. Třeba takový ten zelenkavý... V květinové vazbě navíc vypadají perfektně. Jojo, levandule. Ta je krásná a navíc to kolem sebe krásně provoní. U našich v Jižních Čechách vše také kvete později...

      Vymazat
  3. Krásná zahrada. Já mám pivoňky růžové a pořád ještě nerozkvetly, mají jen poupata, ale snad už začnou. Těším se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky vždy nemůžu dočkat, až se rozvinou. Ony ale i ty poupata mají něco do sebe. Jen je škoda, že při těch vedrech poměrně brzy odkvetou:(

      Vymazat
  4. A zachvilku nám to období zase skončí... ALE kdo by nemiloval vůni kvetoucích růží, barvy pivoněk a jednoduchost květin. Ikdyž podzim má taky svoje kouzlo :-)

    OdpovědětVymazat