Hezkou třetí adventní neděli.
Už vloni jsem dělala marokánky. Poprvé. Recept tady. Byly moc dobré, takže jsem je letos pekla také. Ale trochu jsem si recept upravila, a to včetně čokoládové polevy.
Jestli vám marokánky chutnají stejně jako mě, tak tady je recept:
250 ml šlehačky
75 g másla
200 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
100 g sekaných mandlí
50g hrozinek
50g brusinek
100 g sekaných lískových ořechů
2 lžíce kokosu
1 balíček kandovaného ovoce
V hlubokém hrnci svařte šlehačku s cukrem, a to za stálého míchání, dokud nezhoustne (cca 15-20 min.). Po zhoustnutí do ní přimíchejte máslo. Touto směsí přelijte sypkou směs z ořechů, mouky a kandovaného ovoce (tj. sypkých surovin) a nechte 20min. odpočívat. Mezitím si nahřejte troubu na cca 150°C.
Marokánky tvarujte lžící na plech vyložený pečicím papírem. Pozor - při pečení se trochu rozlijí, takže max. množství na jednu marokánku je 1 polévková lžíce, spíš méně.
Pečeme cca 20min., dokud nejsou zvrchu a po stranách tmavší a nebo tak, aby nebyly moc tmavé vespod (záleží také na druhu trouby). Po upečení necháme marokánky vychladnout.
Čokoládu si spolu s máslem rozpusťte na vodní lázni a mašlovačkou potírejte spodní část vychladlých marokánek a nebo klidně obě strany, jak to máte rádi (a nebo taky žádnou, kalorická bomba to je i tak:)). Skladujte je v chladu. Já skladuji v lednici.
Recept je to na cca 20 kousků, ale gigantických, tj. průměr cca 8cm. Na štědrovečerním stole tudíž vypadají trochu tragikomicky vedle toho ostatního pidi cukroví, ale v cukrárně jsou taky tak velké, takže...
Hezký večer :)
OdpovědětVymazatMarokánky mám moc ráda, přemýšlím, že bych je letos udělala ,ale nevím jestli je nebudu jíst jenom já.)
Ráda chodím k vám na blog, moc hezké inspirace od vás jsou..
Petra
Dekuji, Peto. Vas komentar me velmi potesil. U nas je budu jist asi vesmes taky jen ja. Manzel je nemusi a BObik - to se teprve uvidi. Asi na nej budou trochu "tvrde" a hlavne, jemu se musi jidlo vizualne libit, jinak si ho nevezme:) Ale snad navstevy nepohrdnou:))
VymazatTie marokanky vyzeraju dobre, ale skor ako marokanky (nemusim ich velmi) ma zaujali krasne fotky.
OdpovědětVymazatJa je driv ani neznala, az jsem si je jednou zkusila koupit v cukrarne, kam chodim velmi sporadicky. A zachutnaly. A tak jsem je vloni vyzkousela... A jinak moc dekuji za pochvalu.)
VymazatVypadají výborně - letos už mám cukroví fůru, ale někdy příště vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, právě peču dle vašeho receptu, ale nevěděla jsem, co s moukou - neuvádíte, kam s ní. Tak jsem ji nacpala do salka, které mi vzniklo svařením šlehačky a cukru. Tož uvidíme, jak to dopadne... Zatím čekám na troubu a užírám směs. Syrové jsou luxusní, snad budu mít něco na plech.... Helena
OdpovědětVymazatHeli, mouka do te sypke smesi, tj. k oriskum. Tak pokud se to se salkem nezdrclo, tak snad dobry:-) Dekuju za koment, v popisu to upravim.
Vymazat