neděle 13. prosince 2015

Marokánky # 2



Hezkou třetí adventní neděli.

Už vloni jsem dělala marokánky. Poprvé. Recept tady. Byly moc dobré, takže jsem je letos pekla také. Ale trochu jsem si recept upravila, a to včetně čokoládové polevy.
Jestli vám marokánky chutnají stejně jako mě, tak tady je recept:
250 ml šlehačky
75 g másla
200 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
100 g sekaných mandlí
50g hrozinek
50g brusinek
100 g sekaných lískových ořechů
2 lžíce kokosu
1 balíček kandovaného ovoce
Na polevu: 100g hořké čokolády (vysoko %), 100 g šlehačky



V hlubokém hrnci svařte šlehačku s cukrem, a to za stálého míchání, dokud nezhoustne (cca 15-20 min.). Po zhoustnutí do ní přimíchejte máslo. Touto směsí přelijte sypkou směs z ořechů, mouky a kandovaného ovoce (tj. sypkých surovin) a nechte 20min. odpočívat. Mezitím si nahřejte troubu na cca 150°C. 
Marokánky tvarujte lžící na plech vyložený pečicím papírem. Pozor - při pečení se trochu rozlijí, takže max. množství na jednu marokánku je 1 polévková lžíce, spíš méně.
Pečeme cca 20min., dokud nejsou zvrchu a po stranách tmavší a nebo tak, aby nebyly moc tmavé vespod (záleží také na druhu trouby). Po upečení necháme marokánky vychladnout.
Čokoládu si spolu s máslem rozpusťte na vodní lázni a mašlovačkou potírejte spodní část vychladlých marokánek a nebo klidně obě strany, jak to máte rádi (a nebo taky žádnou, kalorická bomba to je i tak:)). Skladujte je v chladu. Já skladuji v lednici.



Recept je to na cca 20 kousků, ale gigantických, tj. průměr cca 8cm. Na štědrovečerním stole tudíž vypadají trochu tragikomicky vedle toho ostatního pidi cukroví, ale v cukrárně jsou taky tak velké, takže...
Tzn. pokud budete dělat poloviční, budete mít krásných 40 kousků. 
Jinak druhy oříšků se mohou samozřejmě měnit dle toho, co má kdo rád. Stejně tak s rozinkami a ostatním. Jen dodržet množství.
Pečete doma také tento druh cukroví a jestli ano, tak jak je děláte?



7 komentářů:

  1. Hezký večer :)
    Marokánky mám moc ráda, přemýšlím, že bych je letos udělala ,ale nevím jestli je nebudu jíst jenom já.)
    Ráda chodím k vám na blog, moc hezké inspirace od vás jsou..
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, Peto. Vas komentar me velmi potesil. U nas je budu jist asi vesmes taky jen ja. Manzel je nemusi a BObik - to se teprve uvidi. Asi na nej budou trochu "tvrde" a hlavne, jemu se musi jidlo vizualne libit, jinak si ho nevezme:) Ale snad navstevy nepohrdnou:))

      Vymazat
  2. Tie marokanky vyzeraju dobre, ale skor ako marokanky (nemusim ich velmi) ma zaujali krasne fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja je driv ani neznala, az jsem si je jednou zkusila koupit v cukrarne, kam chodim velmi sporadicky. A zachutnaly. A tak jsem je vloni vyzkousela... A jinak moc dekuji za pochvalu.)

      Vymazat
  3. Vypadají výborně - letos už mám cukroví fůru, ale někdy příště vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, právě peču dle vašeho receptu, ale nevěděla jsem, co s moukou - neuvádíte, kam s ní. Tak jsem ji nacpala do salka, které mi vzniklo svařením šlehačky a cukru. Tož uvidíme, jak to dopadne... Zatím čekám na troubu a užírám směs. Syrové jsou luxusní, snad budu mít něco na plech.... Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, mouka do te sypke smesi, tj. k oriskum. Tak pokud se to se salkem nezdrclo, tak snad dobry:-) Dekuju za koment, v popisu to upravim.

      Vymazat