Dýně jsem měla jako podzimní dekorace na oknech a tak různě a teď, když jsem vyrobila dekorace vánoční, dýně putovaly z oken do koláče.
Dýňový koláč jsem jedla podruhé v životě. Poprvé to byla taková ta klasická "mokrá buchta", kterou mi donesla kolegyně v práci a teď podruhé jsem ho zkusila, ale trochu jinak. S koláčovým korpusem - něco jako cheesecake.
Receptů na dýňový koláč je milion. Ne vždy mám ale doma všechny ingredience (jako např. javor. sirup nebo kardamon), a tak jsem si udělala ten můj recept - tzn. opsala si jeden a při výrobě ho dochucovala podle ostatních:) Někdo dýni nejdříve peče a pak mixuje, já ji podusila - přijde mi to tak nějak rychlejší.
Výsledek je tento a recept naleznete níže:
Těsto:
250 g polohrubé mouky
špetka soli
citronová kůra z půlky citronu
125 g másla
1 vejce
100 g cukru
Náplň:
střední dýně Hokkaido (bohužel se mi ji nepodařilo zvážit, protože se mi v ten moment rozbila váha:/)
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce creme fraiche (nebo zakysačka)
šťáva z 1/2 citronu
špetka skořice
100 g cukru
Suroviny na těsto zpracujeme v těsto, které necháme 1hod. odležet v lednici (cukru může být méně - dle chutě každého). Po vyjmutí těsta z lednice ho hezky napěchujeme do koláčové formy, zatížíme fazolemi (pokud je nemáte, nevadí, povede se i bez nich:)) a dáme péct na cca 10-15min. při 180°C.Dýni oloupeme, vydlabeme jadérka, nakrájíme na cca 1cm velké kostky, podlijeme lehce vodou (stačí opravdu málo - cca 1-2 cm výška vody v hrnci) a necháme ji rozvařit - cca 15 min. Rozvařenou dýni poté rozmixujeme tyčovým mixerem a dochutíme zbytkem ingrediencí na náplň. Cukru opět dáváme dle chuti. Já mám radši sladší:)
Vzniklou náplň nalijeme na upečený korpus a dáme znovu zapéct na cca 35-45 min. při 180°C.
Krásný koláč :) Dýni miluji snad na všechny způsoby.
OdpovědětVymazatVýborný koláč, doslova se po něm zaprášilo! :-)
OdpovědětVymazatTento recept v mé dýňové kuchařce opravdu chyběl. :-)