Chodili jsme koledovat s naším Bobíkem, a tak nálada byla výborná. Myslím, že i on si to užil:)
Taky jsme se moooc dobře nadlábli. Na jídelním lístku nám kromě jiného nechyběly jehněčí kotletky na rozmarýnu s bramborovo-celerovým pyré a špenátem a taky klasická velikonoční nádivka. Ta nesmí o Velikonocích chybět. Letos jsem zkusila místo mléka použít smetanu ke šlehání a je to chutnější.
A v bábovkové formě vypadá lákavěji než jen "obyčejně" na plech.
A tak přikládám recept:
500 g uzeného vepřového bůčku nebo krkovice
8 rohlíků z předešlého dne
8 vajec
250 ml smetany na šlehání
200 – 400 g lístků mladých kopřiv
1 cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku, drcené
1 lžíce čerstvých lístků majoránky
1 svazek pažitky
1 lžíce majoránky
1 lžička tymiánu
2 lžíce rozpuštěného másla či sádla
sůl a čerstvě mletý pepř
sůl a čerstvě mletý pepř
Uzené maso uvařte ve vodě, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na kostičky. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Rohlíky dejte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, ihned propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Potom listy posekejte na menší kousky a také přisypte do mísy. Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, nasekanou pažitkou, solí, pepřem, majoránkou a tymiánem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo či sádlo a vyšlehaný sníh. Nádivku pečte 50 minut při 180°C .
Co mlsáte o velikonočních svátcích vy? Kupujete si také něco "lepšího", co nejíte každý víkend a nebo to neřešíte?
Takové mňamky:-))...manžel by si dal ty jehněčí kotletky, já zase nádivku.....my jsme letos nevařili,byli jsme pozvaní-bramb.salát, řízek, kuře, nádivka.... Hezký podvečer. Eva
OdpovědětVymazatEvi, letos jsme konecne stihli koupit jehneci. Vim, ze ho nekteri nemaji radi (zabijeni mladatek), ale mne strasne chutna:) No a nadivku, tu bych mohla jist cely rok:))) Vy jste se ale taky meli dobre. Hezky vecer. Petra
VymazatNádivka i jehněčí vypadá božsky...přímo luxusně...Kdy můžeme dorazit k večeři?:o))
OdpovědětVymazatDiky, Inko:) Taky bych si dala hned znovu. Ale byla to spis takova chutovka, vzhledem k cene (manzel ho kupoval u Italu, takze extra drahy....). Proto taky tolik prilohy:)) DIky za navstevu, hned jdu kouknout k Tobe:)
VymazatNádivku jsme měli taky, ale takhle pěkně nevypadala :-) No a to jehněčí? Super!
OdpovědětVymazat