pondělí 6. dubna 2015

Veselé Velikonoce

Velikonoční pondělí se u nás nese ve znamení barev. Vajíčka máme krásně barevná, zdobená voskem. Jen černým a bílým. Ta černá voskovka mě ovšem trochu pozlobila. Nějak ne a ne se pořádně roztavit, a tak na vajíčkách vypadá nic moc.
Kdyby se vám náhodou vajíčka zdála krásně obarvená, tak vězte, že jsem je nebarvila já, ale manžel mi je v rámci ušetření práce, když jsou děti nemocné, přivezl již obarvená. Vejce kupujeme přímo ve slepičárně ve vedlejší vesnici a prodávali tam i tyto, tak mi je vzal. Nejdřív mi to bylo trochu líto, protože proces barvení a malování vajec zbožňuju, ale nakonec mi to přišlo celkem vhod. Poslední roky se mi totiž barvení tak nějak nevedlo. Asi i proto, že jsem většinou nesehnala bílá vajíčka a na těch hnědých barvy nebyly tak syté. Zdobila jsem jen bílou a černou právě proto, jak jsou vajíčka zajímavě obarvená. Ostatní barvy vosku by na nich vůbec nevynikly. 





Vajíčka pro koledníky dělám ze zkušenosti už jen hodně barevná, protože když jsem jednou kromě barevných zkoušela udělat jednoduchou, rádoby "in" variantu (např. jen pokreslené fixou nebo nějak převázané lýkem apod.), žádné z dětí si jich ani nevšimlo. Takže jedem jen v barvách.
Včera jsem ještě pekla tvarohový mazanec (recept z loňska ZDE) a taky nádivku. Beránek letos nebyl. Nemám totiž formu. Každý rok si ji půjčuji od mamky, ale letos jsme k nim nestihli dojet.
Při focení jsem si pomohla březovými větvičkami a skleněnou koulí, ve které jsme doma kdysi (ještě jako děti) chovali rybičky:) Když jsem ale fotila mazanec, pořád se mi nějak nezdál. Přišel mi málo upečený a tak nějak mu něco chybělo. Nemohla jsem přijít na to, co. Až večer, když už ho byla jen půlka, jsem zjistila, že jsem ho zapomněla pocukrovat. To je tak, když fotíte více věcí najednou, čančáte to a chvátáte, aby se nevzbudily děti a zapomenete na půlku věcí. 
Tak Vám přeji krásné a chutné Velikonoce. A bohatou pomlázku:)

A jaké byly Velikonoce u vás? Dáváte koledníkům kromě vajíček a sladkostí také peníze, jak je někde zvykem?
P.S. Mimochodem víte, že domácí vajíčka obsahují mnohem více cholesterolu než ta kupovaná a jsou mnohem více náchylná na salmonelózu?

6 komentářů:

  1. Vajíčka jsou moc hezká..Mazanec vypadá taky chutně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji, dekuji. Po vejcich se docela zaprasilo. A mazanec jsem musela uchranit, aby ze vcerejska zbyl aspon na dnesni snidani:)

      Vymazat
  2. Vajíčka jsou nádherná... A v tom akvárku s větvičkami jim to náramně sluší! Krásně jsi to vymyslela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky. Konecne jsem tu kouli taky vytahla a na neco se mi hodila. Porad jsem nevedela co s ni...

      Vymazat
  3. To je nádhera !!!! My letos cestujeme, tak jsem nic nedělala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, aspon nebyl zadny stres. Koukala jsem, jak jste se dobre meli:)

      Vymazat